Milanović brez vabila na državno proslavo: ga namerno ignorirajo?

Svet 28. Okt 202214:51 0 komentarjev
Zoran Milanović
PROFIMEDIA

V Dubrovniku bodo v soboto obeležili 30. obletnico osvoboditve juga Hrvaške, kjer pa ne bo predsednika države in vrhovnega poveljnika vojske Zorana Milanovića. Organizacijski odbor je sporočil, da ga niso povabili, ker bo to proslava vojnih veteranov, ki je ne smejo zasenčiti dnevnopolitični spori.

V organizacijskem odboru so predstavniki Dubrovniško-neretvanske županije, mesta Dubrovnik ter občin Konavle, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka in Ston. Izpostavili so, da so se za to odločili, ker je “nedopustno, da bi dostojanstveno manifestacijo, v središču katere so veterani in hrvaška enotnost, zasenčili spori, prepiri in razdori, ki jih dnevno proizvaja predsednik države”.

Poudarili so tudi, da odločitev nima nikakršne zveze s političnimi strankami, niti ne obstajajo kakršnekoli prepovedi za njegovo vabilo. Nadaljnje komentiranje dejstva, da Zoran Milanović ni povabljen, odvrača pozornost od bistvenega, 30. obletnice obrambe in osvoboditve juga, so dodali.

Zagrebški Večernji list, ki je pred tem danes že poročal, da Milanović ni dobil vabila na proslavo, je izpostavil, da županijo in vse občine, ki so v organizacijskem odboru, vodijo člani vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) premierja Andreja Plenkovića. Zato se po oceni časnika postavlja vprašanje, ali je ignoriranje predsednika namerno in če gre za izpolnitev želje Plenkovića, ki je aprila napovedal, da bo vlada bojkotirala Milanovića. To je dejal potem, ko je Milanović vlado obtožil korupcije, da so v HDZ-ju banditi in da je Plenković “udbovski gojenec”.

Časnik je pri tem izpostavil, da so se organizatorji s tem odločili, da bodo osvoboditev juga, pri čemer je umrlo 465 braniteljev, obeležili brez vrhovnega poveljnika, in to čeprav so na proslavo povabili tudi vojsko. V okviru dvodnevnega programa proslave je namreč v soboto predviden nastop akrobatske skupine hrvaškega vojnega letalstva Krila Nevihte, pa tudi predstavitev bojne skupine, ki varuje samo vrhovnega poveljnika.

V soboto bo namreč na Stradunu, glavni ulici v starem mestnem jedru Dubrovnika, potekala osrednja proslava z mimohodom vojnih zastav in predstavnikov enot z območja županije, ki so sodelovale pri obrambi in osvoboditvi juga Hrvaške. Slovesna akademija bo potekala v gledališču.

Večernji list je še izpostavil, da na to, da gre za očitno namerno ignoriranje predsednika države, kaže dejstvo, da je na proslavi 20. obletnice osvoboditve juga države sodeloval takratni hrvaški predsednik Ivo Josipović, na 25. obletnici pa predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Časnik je ocenil, da je ta bojkot predsednika Milanovića verjetno najbolj drastičen doslej, saj je enako, kot če vrhovnega poveljnika ne bi povabili na obletnico hrvaških operacij Nevihta in Blisk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!