Milanović ostro proti Komisiji: Razlogi za odvzem denarja Madžarski so ideološki

Svet 21. Sep 202218:23 0 komentarjev
Zoran Milanović, Viktor Orb
PROFIMEDIA

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je kritiziral predlog Evropske komisije, da Madžarski zamrzne dostop do 7,5 milijarde evrov evropskih sredstev in to potezo označil za katastrofo. Komisija je, spomnimo, v nedeljo zamrznitev sredstev predlagala zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji v tej državi.

Predsednik Hrvaške Zoran Milanović je v izjavi po poslovni konferenci v Zagrebu kritiziral odločitev Evropske komisije, ki želi Madžarsko prikrajšati za dve tretjini sredstev iz kohezijskih skladov zaradi nespoštovanja vladavine prava, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Člane Komisije je označil za “pametnjakoviče” iz Bruslja, ki želijo po njegovi oceni Madžarski vzeti denar iz “ideoloških razlogov”. “To je katastrofa, jaz se bom prvi boril za to, da se Madžarski tega ne naredi,” je dejal Milanović.

Hrvaški predsednik je pri tem opomnil, da je objektivna kritika madžarskega premierja Viktorja Orbana sicer dobrodošla. “Toda da se mu vzameta dve tretjini denarja, kaj je naslednje,” je vprašal Milanović, ki je med drugim govoril tudi o težavah v zvezi s hrvaškim naftnim podjetjem Ina, ki je v večinskem madžarskem lastništvu.

To so “delikatni odnosi”, vendar se je to vedelo od začetka in “moramo se potruditi narediti dobro kampanjo in vztrajati, da nam to ne pokvari odnosov”, je o tem dejal Milanović in poudaril, da se sam druži z madžarskimi politiki ter da ima z njimi navkljub ideološkim razlikam dobre odnose, še navaja Hina.

Evropska komisija je državam članicam EU v nedeljo predlagala, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov. Za to se je odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji, ki predstavljajo tveganje za proračun EU. Svetu EU je predlaga zamrznitev 65 odstotkov obveznosti v okviru treh operativnih programov kohezijske politike, kar predstavlja več kot tretjino celotnih madžarskih kohezijskih sredstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!