Milanović: Vsi, ki imajo informacije o preiskavi strmoglavljenja, naj molčijo

Svet 14. Mar 202212:24 > 12:38 0 komentarjev
Zoran Milanović
PROFIMEDIA

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je na novinarski konferenci spregovoril o strmoglavljenju brezpilotnega letala v petek in pozval vse, ki z mediji govorijo o preiskavi, naj o njej molčijo. Informacij o tem, od kod je prišel brezpilotnik, ni podal, dejal pa je celo, da morda nikoli ne bodo izvedeli resnice.

“Preiskava je v teku. Kar se tiče brezpilotnega letala, ki je padlo na Hrvaško, o podrobnostih ne bi govoril in pozval bi tudi druge, ki govorijo za medije vsakih 15 minut, da tega ne počno in da na kraj strmoglavljenja ne hodijo po nepotrebnem. Tja ne bi smeli niti v soboto,” je na novinarski konferenci dejal hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Napovedal je, da se bo zahteval, da se začne graditi sistem zračne obrambe za Hrvaško, na “katerega pomanjkljivosti je opozarjal že pred 2-3 meseci”. Dejal je, da je zdaj pravi čas za to. “Verjetno se kaj takega ne bo ponovilo, a zdaj smo videli vse pomanjkljivosti, ki obstajajo in dejstvo je, da se lahko naslonimo na Nato, a odločitve sprejemamo mi.” Milanović je incident označil za grd in nevaren in še enkrat pozval vse, ki imajo kakršnekoli informacije o preiskavi, da o tem molčijo. Zagotovil je, da so ljudje varni.

“Ne morem z gotovostjo trditi, ali je letalo priletelo iz Ukrajine. Ne moremo biti popolnoma prepričani. Tega verjetno ne bomo nikoli izvedeli, saj tudi če zberemo materialne dokaze, ne moremo pričakovati, da bo Ukrajina to priznala. Gre za vojno stanje,” je dejal hrvaški predsednik. O tem, ali je bila na letalu bomba, je dejal, da gre za teoretično vprašanje in stvar preiskave, na to pa ne more odgovoriti.

“Če neznano letalo vstopi v vaš zračni prostor nenajavljeno, na neki čudni višini in ga sistem za sledenje in nadzor zazna, ne veste, kam gre. Imate teh nekaj minut in teh nekaj minut ima neki Peter ali neka Marija, da prepoznajo predmet, da vzletijo letala in ukrepajo. Gre za veliko odgovornost. V tej situaciji se lahko pilot, ki je dobil nalogo, da vzleti in identificira predmet, napačno odloči, sestreli potniško letalo ali pa raketo, ki bi lahko zrušila zgradbo,” je še povedal Milanović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!