Milanović zavrnil dopis za urjenje ukrajinskih vojakov na Hrvaškem

Svet 22. Nov 202216:31
zoran milanović
Profimedia

Urjenja ukrajinskih vojakov na Hrvaškem kot kaže ne bo. Predsednik Zoran Milanović je danes zavrnil dopis, v katerem je hrvaški obrambni minister prosil za njegovo soglasje za urjenje na Hrvaškem.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes zavrnil dopis, v katerem je hrvaški obrambni minister Mario Banožić prosil za njegovo soglasje za urjenje ukrajinskih vojakov na Hrvaškem, so sporočili iz urada predsednika. Milanović je že prejšnji mesec napovedal, da kot vrhovni poveljnik ne bo odobril urjenja ukrajinskih vojakov na hrvaškem ozemlju.

Milanović je med drugim sporočil, da je dopis zavrnil zato, ker ga je poslal obrambni minister, ki ga za to ne pooblaščata ne ustava ne zakon o obrambi. Kot drugi razlog je navedel, da dopis ne navaja dejavnosti, ki bi jih pripadniki hrvaške vojske opravljali v tujini, niti dejavnosti, ki bi jih ukrajinski vojaki izvajali na območju Hrvaške.

V uradu predsednika so zapisali še, da dopis ne navaja pravne osnove, po kateri je potrjeno, da je Ukrajina po hrvaški ustavi njena država zaveznica, saj ni članica niti ene od zvez, ki ji pripada Hrvaška.

Države članice Evropske unije so minuli ponedeljek uradno zagnale misijo urjenja ukrajinskih vojakov, ki bo potekala na ozemlju EU. V okviru misije nameravajo izuriti do 15.000 vojakov. Slovenija bo v njej sodelovala z nekaj deset inštruktorji, ki bodo predvidoma delovali v Nemčiji.

Namen misije, ki bo sprva trajala dve leti, je okrepiti zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil, da se bodo lahko še naprej učinkovito branile pred rusko agresijo. Madžarska je urjenje ukrajinskih vojakov na svojem ozemlju zavrnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.