Milica v Sudanu obtožena spolnega nasilja, vključno s posilstvi in suženjstvom

Svet 17. Avg 202318:32 0 komentarjev
Sudanske vojaške sile.
Sudanske vojaške sile. (Foto: PROFIMEDIA)

Združeni narodi so pripadnike sudanskih sil za hitro posredovanje (RSF) obtožili spolnega nasilja v več kot sto primerih, vključno s posilstvi in spolnim suženjstvom, je razvidno iz danes objavljenega poročila ZN. Visokemu tveganju nasilja naj bi bile izpostavljene predvsem ženske in dekleta v urbanih središčih ter regiji Darfur na zahodu države.

“Na stotine žensk je bilo pridržanih s strani RSF v nečloveških ali ponižujočih razmerah, izpostavljenih spolnim napadom in spolnemu suženjstvu,” so v poročilu zapisali v Uradu visokega komisarja ZN za človekove pravice (OHCHR).

Dodali so, da je zaradi nenehnih spopadov med sudansko vojsko in milico RSF, ki so se začeli 15. aprila, možnost pomoči žrtvam spolnega nasilja precej omejena. Obe strani so ponovno pozvali k prekinitvi sovražnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spopadi med sudansko vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha al Burhana in paravojaško skupino RSF, ki jo vodi njegov nekdanji namestnik Mohamed Hamdan Dagalo, so po podatkih ZN doslej terjali že več kot štiri tisoč smrtnih žrtev, vključno z več sto otroki.

Od aprila so se sicer zvrstili poskusi prekinitve ognja, a noben ni pripeljal do resnejših pogajanj o izhodu iz krize. Od začetka spopadov je bilo po podatkih ZN razseljenih že več kot štiri milijone civilistov, od tega jih je najmanj 740.000 pobegnilo v sosednje države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!