Milijon kosov letno: Evropski parlament za povečanje proizvodnje streliva

Svet 13. Jul 202315:59 0 komentarjev
evropski parlament
PROFIMEDIA

Evropski parlament je danes na zasedanju sprejel načrt za povečanje proizvodnje streliva v EU na milijon kosov letno. Načrt, ki ga je maja predstavila Evropska komisija, predvideva vzpostavitev 500 milijonov evrov vrednega instrumenta, ki bo omogočil pospešitev dobave streliva Ukrajini. Da bo začel veljati, ga mora potrditi še Svet EU.

Zakonodajni predlog so evropski poslanci sprejeli s 505 glasovi za, 56 poslancev je glasovalo proti, 21 pa jih je bilo vzdržanih, so sporočili iz Strasbourga. V skladu z besedilom, o katerem se je parlament prejšnji teden dogovoril s Svetom EU, je namen zakonodajnega predloga o podpori proizvodnji streliva pospešiti dostavo streliva in izstrelkov v Ukrajino ter pomagati državam članicam pri obnovi zalog orožja.

Njegov cilj je z uvedbo ciljno usmerjenih ukrepov, vključno s financiranjem v višini 500 milijonov evrov povečati proizvodne zmogljivosti EU, da bi odpravili sedanje pomanjkanje obrambnih proizvodov, zlasti raket in topniškega streliva ter njihovih sestavnih delov.

Med pogajanji s svetom so po navedbah Strasbourga pogajalci Evropskega parlamenta zagotovili, da bodo v okviru načrta financirali bolj raznolike vrste projektov ter da bodo mala in srednje velika podjetja upravičena do višje stopnje financiranja. Zagotovili so nova finančna sredstva, ki pa ne bi smela biti zagotovljena na račun obstoječih kohezijskih sredstev.

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so se zavzeli tudi za zagotovila, da bodo države članice EU Ukrajini zagotovile strelivo, ki bo financirano v skladu s to zakonodajo, ne da bi za to veljale izvozne omejitve.

Vodja pogajalske skupine Evropskega parlamenta Cristian Busoi (EPP) je današnje glasovanje pozdravil kot še en korak naprej za varnost in obrambo Evrope ter izraz trdne podpore EU Ukrajini med rusko agresijo. “To je dokaz solidarnosti Evrope in naše kolektivne varnosti,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!