Milijone rib naplavilo na kopno, potem se je stresla zemlja (VIDEO)

Magazin 19. Jan 202411:04 0 komentarjev
Filipini, sardele, naplavljene
Foto: Zajem zaslona/FACEBOOK/Mr.Captain

Nešteto sardel je na filipinskem otoku Mindano pristalo na kopnem. 48 ur kasneje je otok stresel močan potres. So ribe potres začutile in pobegnile v plitvino?

Obala v provinci Sarangani na jugu filipinskega otoka Mindanao je v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo, 7. januarja, zasijala v srebrni barvi, piše portal Science Alert.

Fotografije in videoposnetki, ki so jih posneli tamkajšnji prebivalci, prikazujejo ogromne jate bleščečih sardel, ki so iz neznanega razloga priplavale iz odprtega morja in pristale na plaži. Ob zori so se na plaži zbrali domačini, ki so začeli pobirati naplavljene ribe. Neka družina je nabrala več kot pol tone rib, je poročala tajska novičarska stran The Nation. Nekateri domačini so naplavljene ribe imeli za “božji dar” in menili, da je to znak, da bo novo leto nenavadno uspešno. Drugi pa so opozarjali, da gre za znamenje bližajoče se naravne katastrofe.

@philippinestar An overly large volume of tiny sardines got swept by waves from the sea into beaches in Maasim town in Sarangani at dawn Sunday. The beaching of fishes at shorelines is caused by sudden changes in sea temperature, wave directions, and a lack of plankton to feed on. Hundreds of villagers had brought home at least 20 to 30 kilos each of tiny sardines, called “lopoy” in local dialects, that they conveniently scooped from the shallow shores of Barangay Tinoto using their bare hands, pails, and basins. | via John Unson/The Philippine STAR #philippinestar #socialnewsph #sardines #sarangani ♬ original sound – Philippine STAR

Okoli 5. ure zjutraj po lokalnem času v torek (9. januarja), slabih 48 ur po tem dogodku, pa je ta del otoka prizadel potres z magnitudo 6,7, katerega epicenter je bil okoli 100 kilometrov od obale, kjer je naplavilo ribe. To je na družbenih medijih spodbudilo ugibanja, da so ribe bližajoči se potres nekako začutile in pobegnile v plitvejše vode, od koder so jih valovi zanesli na obalo.

Vendar lokalni strokovnjaki pravijo, da dogodka najverjetneje nista povezana. Cirilo Aquadera Lagnason Jr., raziskovalec pri uradu za upravljanje zaščitenih območij v provinci Sarangani, ki je bil priča naplavitvi sardel, je za Live Science povedal, da je bil najverjetnejši vzrok oceanografski pojav, znan kot “upwelling”, ki pomeni dvig oceanske vode iz globin proti površini. Pri tem se hranila iz globokega morja dvignejo v plitve obalne vode, kar sproži cvetenje planktona.

Sardine, ki se prehranjujejo s planktonom, so verjetno sledile cvetenju v plitvejši del morja, kjer so “obtičale”, zaradi česar je bila verjetnost, da jih bo morje naplavilo, večja. Podoben pojav se je že v preteklosti pripetil tudi na drugih lokacijah po Filipinih, je dodal. Potres, ki se je zgodil tako kmalu zatem, je verjetno le naključje, je še povedal. Potresi, kot je ta, se v “ognjenem obroču” – območju visoke tektonske aktivnosti, ki se razteza okoli večjega dela Tihega oceana, vključno s Filipini, dogajajo ves čas, je dodal.

Zenaida A. Dangkalan, strokovnjakinja iz urada za ribištvo, pa je povedala, da bi lahko na naplavitev tolikšnega števila rib vplivali številni drugi dejavniki, vključno s preveliko količino sardel, spremembami temperature ali slanosti oceanov, porazdelitvijo plenilcev in svetlobnim onesnaženjem iz človeških naselij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!