Kamere na Antarktiki ujele redko žival (VIDEO)

Magazin 19. Jan 202405:05 0 komentarjev

Beli pingvini so izjemno redki. Enega od njih je ujela kamera blizu baze na čilskem delu Antarktike. Gre za žival z levcizmom, pomanjkljivo pigmentacijo.

Raziskovalci Antarktike so na čilskem delu najjužnejše celine v objektiv ujeli redko videno žival – belega pingvina.

Natančneje, skoraj belo pingvinko iz vrste adelijskih pingvinov, ki je sicer na Antarktiki zelo pogosta. Kot je za Reuters povedal veterinar Diego Penaloza, gre za žival z levcizmom. To je stanje, ki ga povzroči pomanjkanje pigmenta v nekaterih delih telesa, zaradi česar se te živali razlikujejo od albinov – živali, ki so popolnoma brez pigmenta.

“Čeprav je pigmentacija prisotna, ni prisotna v celotnem osebku,” je dejal Penaloza. “Primere, kot je ta, lahko opazimo pri različnih vrstah. Obstajajo primeri žiraf, pa tudi nekaterih mačk z levcizmom.” Živali z levcizmom se od albinov razlikujejo tudi po tem, da imajo normalno barvo oči.

Morda se komu bela pingvinka zdi ljubka, vendar je to zanjo lahko nevarno. Med množico pingvinov ali na temnih skalah jo namreč plenilci lažje opazijo. “Tudi zato so primeri levcizma v naravi redki. Poleg tega, da so geni za levcizem recesivni, je tudi živali s temi geni manj. Te živali so namreč zelo izpostavljene temu, da postanejo žrtve plenilcev, kar redči njihove vrste,” je še povedal veterinar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!