Slovenijo zajel sneg: spremljajte radarsko sliko padavin

Slovenija 19. Jan 202406:42 0 komentarjev
Radarska slika padavin
Foto: Agencija za okolje

Napovedi vremenoslovcev se uresničujejo. S prehodom hladne fronte so Slovenijo v zgodnjih jutranjih urah zajele padavine. Dež je povsod v notranjosti države postopoma prešel v sneg. Spremljajte, kako se premikajo padavine na radarski sliki.

Kot so napovedali meteorologi agencije za okolje (Arso), Slovenijo prehaja nova vremenska fronta, ki prinaša dež in sneg.

Na Arsu so za danes razglasili oranžno opozorilo za Primorsko zaradi snega in vetra, ostale dele države pa so obarvali rumeno. Dež bo v notranjosti države postopoma prehajal v sneg, ki bo do večera ponehal.

Po nižinah bo na severovzhodu zapadlo do pet centimetrov snega, v preostalem delu Slovenije bo v nižinah večinoma od pet do 10 centimetrov, lokalno do 15 centimetrov. Najdebelejša snežna odeja pa se obeta na Gorenjskem, Koroškem, Dolenjskem in Notranjskem, kjer lahko zapade do okoli 20 centimetrov snega.

Radarska slika padavin prava

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako poleti to ob 9.00 po našem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!