Stanje na cestah se umirja: težave povzročali zdrsi, delo imeli tudi gasilci

Slovenija 19. Jan 202406:15 > 18:56 4 komentarji

Na slovenskih cestah, kjer je danes sneg povzročil precej težav, so se razmere pozno popoldne umirile. Zaradi prometnih nesreč in zdrsov tovornjakov je bil promet močno upočasnjen. Pristojne službe voznike vseeno pozivajo, naj se na pot odpravijo prej kot običajno.

Slovenijo so prvič v letošnji zimi zajele obilnejše padavine, glavnina je sovpadla z jutranjo prometno konico, kar je povzročilo številne težave v prometu. Največ snega je zapadlo na Gorenjskem, izmerili so ga od dvajset do 35 centimetrov. Snežna odeja je prav tako precej visoka na območju Zasavja, v nekoliko višjih krajih v okolici Trojan je zapadlo že 38 centimetrov snega. Tudi v nižinah pa snežna odeja ni tako skromna, saj se višina novozapadlega snega giba okoli dvajsetih centimetrov. Toliko so ga namerili tudi že v Ljubljani.

Razmere na cestah

Čez dan se je zgodilo že več prometnih nesreč, zdrsnilo je tudi nekaj tovornjakov. Razmere na cestah se sicer počasi umirjajo. Po zadnjih podatkih prometnoinformacijskega centra dolenjska, gorenjska in štajerska avtocesta niso več zaprte. Na nekaterih odsekih so še vedno zdrsi tovornih vozil, kjer je zato oviran promet oziroma zaprt vozni pas.

Okoli 8. ure je Dars v sodelovanju s policijo začel izločati tovorna vozila nad 7,5 tone, in sicer na vseh avtocestah in hitrih cestah.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone na cestah Novo mesto-Metlika, Soteska-Črmošnjice-Črnomelj in Jugorje pri Metliki-Štrekljevec-Ručetna vas in na cesti Velenje-Mislinja. Zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Col-Črni Vrh- odovič in Spodnja Idrija-Godovič.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Ajdovščina-Selo velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Cesta in sneg Cesta in sneg
Foto: N1
Promet med sneženjem Promet med sneženjem
Jutranje razmere v Mariboru. (Foto: N1)
Promet med sneženjem Promet med sneženjem
Štajerska prestolnica je bila med prvimi, ki jo je pobelil sneg. (Foto: N1)
Promet med sneženjem Promet med sneženjem
Zasnežene ceste v Mariboru.(Foto: N1)
Promet med sneženjem Promet med sneženjem
V Mariboru so že zgodaj zjutraj začeli s pluženjem cest. (Foto: N1)

Na terenu plužne in posipne službe

Na terenu so ves dan bile plužne in posipne skupine. Na Darsu so s posipavanjem začeli že okoli tretje ure zjutraj.

Vozniki so težave imeli po celi Sloveniji, tudi v Pomurju, kjer je po zadnjih informacijah padlo najmanj snega.

Sneg lahko največ težav po podatkih prometnoinformacijskega centra povzroči na avtocestnih vzponih ter na Primorskem, kjer bodo dodatne težave zaradi močnih sunkov burje.

Sneg je povzročil tudi kar nekaj dela gasilcem. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so se zaradi mokrega in težkega snega podirala drevesa na vozišča, vozila, objekte ter na komunikacijske in elektroenergetske vode. V naselju Depala vas v občini Trzin pa se je zaradi teže snega poškodoval reklamni pano in steber panoja. Zaradi spolzkega in zasneženega vozišča pa je z vozišča zdrsnilo več vozil. Po do sedaj zbranih podatkih so preko dneva zabeležili 391 dogodkov, aktiviranih pa je bilo 154 gasilskih društev.

Zaradi snežnih razmer zamude v tudi v železniškem prometu

Zaradi snežnih razmer so sicer čez dan nastajale zamude tudi v železniškem prometu. Okrog opoldneva je bila sicer proga med Zidanim Mostom in Hrastnikom zaprta zaradi izjemnih vremenskih razmer, a je železniški promet od 13.35 ponovno vzpostavljen na obeh tirih.

Ne pozabimo na varnost v prometu

Ker se bo sneg ponekod oprijel cestišča, je potrebna dodatna previdnost v prometu. Če se boste odpravili na pot, pripravite vozilo ter očistite stekla in svetlobno opremo. Zimska oprema je obvezna. V prometu poskrbite za lastno varnost in varnost drugih. Hitrost prilagodite razmeram in stanju vozišča, še posebej v času megle, poledice, dežja, sneženja in zmanjšane vidljivosti. Med vožnjo povečajte varnostno razdaljo.

V Zavodu Reševalni pas so voznike pozvali k strpni in previdni vožnji. “In prosimo, ustvarjajte reševalni pas,” so še zapisali.

Nekaj nasvetov za varno vožnjo v zimskih razmerah so podali tudi policisti.

Težave so bile tudi v letalskem prometu, na Brniku je bilo več zamud.

Je za prometni kolaps res kriv zgolj Dars, ki ga je sneg “malo presenetil”?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje