Svet EU podprl podelitev statusa kandidatke BiH, odločitev pozdravil tudi Golob

Svet 13. Dec 202212:05 > 18:54
bosna in hercegovina
PROFIMEDIA

Ministri za zadeve Evropske unije so se na današnjem zasedanju v Bruslju zavzeli za to, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v uniji, so za STA potrdili viri pri EU. Dokončno odločitev o tem morajo potrditi voditelji držav članic, ki se bodo sestali v četrtek. Premier Robert Golob je odločitev podprl in pri tem izrazil optimizem, da bodo na vrhu EU dokončno potrdili to odločitev.

“Svet EU priporoča, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke, kar mora potrditi Evropski svet,” piše v danes potrjenih sklepih o širitvi EU, ki jih je pridobila STA.

Pri tem so ministri za evropske zadeve, med njimi državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Marko Štucin, poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije. Gre za ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.

Izrazili so pričakovanje, da bo današnja odločitev potrjena na decembrskem zasedanju voditeljev EU, ki bo v četrtek.

Države članice tako sledijo oktobrskemu predlogu Evropske komisije, da se BiH podeli status kandidatke. Komisija je ob tem poudarila, da morajo oblasti v Sarajevu opraviti določene korake na področjih neodvisnosti sodstva, preprečevanja konflikta interesov, boja proti korupciji in učinkovitega upravljanja migracij ter svobode medijev in izražanja.

Da bi status kandidatke BiH podelili še letos, si močno prizadeva tudi Slovenija. Voditelji EU so sicer na junijskem vrhu sklenili, da so BiH pripravljeni podeliti ta status.

BiH do statusa kandidatke tudi zaradi vojne v Ukrajini

Za odločitev EU o podelitvi statusa kandidatke za članstvo BiH je bila “odločilna vojna v Ukrajini in potreba po tem, da EU prek sredstev, ki so ji na voljo, torej širitvene politike, zapre potencialne varnostne žepe v regiji, predvsem v odnosu do položaja Rusije,” meni raziskovalec Centra za mednarodne odnose na ljubljanski FDV Faris Kočan.

Poleg Srbije je namreč tu tudi večinsko srbska entiteta v BiH Republika Srbska, zato je Bosna in Hercegovina v tem kontekstu še toliko bolj izpostavljena potrebi po tem, da se ji dodeli status kandidatke, je ocenil v današnjem pisnem odgovoru za STA.

“Na ta način Evropska unija ponudi torej oprijemljivo perspektivo in tudi uradno začne s procesom pridruževanja BiH uniji,” je dodal.

Golob: “Ustvarili so pozitiven zagon, ki ga je treba izkoristiti na obeh straneh”

Premier Robert Golob je v svojem nagovoru Evropskega parlamenta danes pozdravil odločitev Sveta EU, ki je podprl podelitev statusa kandidatke za članstvo v uniji BiH ter državi čestital, da je dosegla ta veliki mejnik. Pri tem je izrazil optimizem, da bodo na vrhu EU dokončno potrdili to odločitev.

BiH je na to odločitev čakala dolgih dvajset let, je Golob dejal v izjavi slovenskim novinarjem po nagovoru Evropskega parlamenta v Strasbourgu. “Ustvarili so pozitiven zagon, ki ga je treba izkoristiti na obeh straneh,” je dodal.

V EU je po njegovem mnenju treba zgraditi zaupanje do prebivalcev BiH. Na drugi strani pa je to jasen znak političnim strukturam v BiH, ki imajo poln mandat, da ga izkoristijo in izpeljejo čim več reform ter dokažejo svojim volivcem, da z njimi delijo vizijo o prihodnosti države v EU, je dodal.

Dokončno odločitev o podelitvi statusa kandidatke morajo potrditi voditelji držav članic, ki se bodo sestali v četrtek. Golob v zvezi s tem ni želel ničesar napovedovati, poudaril pa je, da minuli teden na vrhu EU – Zahodni Balkan v Tirani ni bilo izraženih nasprotovanj in s tega vidika je optimističen, da bo odločitev, ko bo na dnevnem redu, potrjena.

Marko Štucin. Foto: EU

Uspeh Bosne je tudi uspeh Slovenija

Če bodo voditelji EU na četrtkovem vrhu Bosni in Hercegovini podelili status kandidatke za članstvo v uniji, bo to tudi velik uspeh slovenske diplomacije, pa je po današnjem zasedanju ministrov za evropske zadeve povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

Slovenija je ves čas zagovarjala, da je glede na geopolitične razmere sedaj čas, da se po Ukrajini in Moldaviji status kandidatke podeli tudi Bosni in Hercegovini. Svet EU je v okviru sklepov o širitvi to danes tudi priporočil, je povedal Štucin, ki upa, da bodo to v četrtek potrdili tudi voditelji EU.

Če bo Evropski svet to odobril, bo to tudi velik uspeh slovenske diplomacije. Slovenija je namreč po Štucinovih besedah tista, ki je v bistvu to razpravo začela, hkrati pa vseh šest mesecev skrbela za to, da je bila razprava ves čas na agendi.

“Veliko dvomov je bilo v to tudi s strani držav članic, tudi Evropske komisije, ampak na koncu mislim, da smo uspeli z argumenti dokazati, da je Bosna in Hercegovina v tem času kljub vsemu naredila pomemben napredek,” je dejal Štucin v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Komisar Varhelyi: BiH mora po podelitvi statusa kandidatke opraviti svojo nalogo

Medtem je Oliver Varhelyi danes spomnil, da je Evropska komisija sredi oktobra priporočila, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v EU. To je po njegovih besedah prispevalo tudi k spremembam političnega ozračja v državi in hitrejši vzpostavitvi institucij po volitvah v začetku oktobra.

“Mislim, da je to sprožilo tudi pozitiven pristop v Evropi in Evropa je izpolnila svojo obljubo. Zdaj mora Bosna in Hercegovina opraviti svojo nalogo. Hitreje mora napredovati pri reformah, pa ne za EU, ampak za svoje ljudi,” je povedal.

Napovedal je, da bodo zdaj z novimi oblastmi v BiH vzpostavili dialog na visoki ravni, v okviru katerega bodo naredili načrt za izpolnitev prednostnih nalog, ki jih je določila komisija.

Na odločitev držav članic so sicer po mnenju komisarja za širitev vplivale tudi geopolitične spremembe spričo ruske agresije na Ukrajino. “Veseli me, da je bila sprejeta jasna geopolitična odločitev,” je dejal.

Ministri za zadeve Evropske unije so se na današnjem zasedanju v Bruslju zavzeli za to, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v uniji. Pri tem so poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.

Dokončno odločitev o podelitvi statusa morajo sprejeti voditelji držav članic, ki se bodo sestali v četrtek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.