Premier Golob: Pozivam vse strani, da spoštujejo odločitev Meddržavnega sodišča

Slovenija 26. Jan 202417:42 > 21:19 14 komentarjev
Robert Golob
Premier Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ) v tožbi Južne Afrike proti Izraelu odmeva tudi v vrhu slovenske politike. Predsednik vlade Robert Golob pozdravlja odločitev ICJ, da mora Izrael zaradi obleganja Gaze spoštovati konvencijo o genocidu ter enklavi omogočiti humanitarno pomoč. Slovenski premier vse strani poziva, da odločitev sodišča spoštujejo. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je izrazila pričakovanje po takojšnji uresničitvi odločitve. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je med drugim izrazila pričakovanje, da bo humanitarna pomoč dosegla prebivalce Gaze, in pozvala k premirju. V koalicijski stranki Levica pa menijo, da je s sodbo Izrael postal neločljivo povezan z genocidom.

Premier Robert Golob je pozdravil odločitev ICJ in pozval vse strani k njenemu spoštovanju. “Slovenija bo nadaljevala z zavzemanjem za konec vojne in humanitarne katastrofe v Gazi, za spoštovanje mednarodnega prava in za politično rešitev dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita v miru in varnosti,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Takojšnjo uresničitev odločbe pričakuje tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. “Sodišče je izpostavilo pomen mednarodnega prava, saj je dopustilo nadaljnji postopek Južne Afrike proti Izraelu po konvenciji o genocidu in z začasnimi ukrepi odredilo Izraelu, da v Gazi zaščiti civilno prebivalstvo. Gre za jasna sporočila Izraelu, da mora takoj ustaviti morijo nad civilnim prebivalstvom v Gazi,” je ob objavi odločitve dejala ministrica.

Slovenija po navedbah ministrstva pričakuje, da bodo odločitev spoštovale vse strani, vpletene v konflikt. Pozvali so k takojšnji prekinitvi ognja, prav tako pa k dostavi humanitarne pomoči in k mirovnemu načrtu, ki bo vodil v rešitev dveh držav.

“Okoli 26 tisoč civilnih žrtev, med njimi velika večina žensk in otrok, skoraj dva milijona razseljenih Palestincev, je tragedija neizmernih razsežnosti. Gaza je postal grobišče otrok. Takojšnje premirje je naša kolektivna odgovornost. Svet je padel na preizkušnji humanosti”, je pred dnevi v New Yorku na zasedanju VS ZN dejala ministrica Fajon.

ICJ je danes odločil o tožbi Južne Afrike proti Izraelu. Čeprav se ICJ ni opredeljeval o tem, ali Izrael izvaja genocid v Gazi – sojenje o tej zadevi bo trajalo predvidoma več let, mora Izrael sprejeti vse ukrepe, ki so v njegovi moči, da prepreči in kaznuje neposredno in javno spodbujanje h genocidu, je v obravnavi tožbe Južne Afrike proti Izraelu odločilo sodišče. Pozvali so jih k spoštovanju 2. člena konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine ter namerno vzpostavljanje razmer za uničenje skupine. Izrael so še pozvali, naj omogoči dobavo humanitarne pomoči v Gazo.

Pirc Musar pričakuje, da civilisti ne bodo več kolateralna škoda vojnih ciljev

Odločitev sodišča je pozdravila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. V sporočilu na omrežju X je izpostavila, da vladavina prava nalaga vsem stranem polno spoštovanje in izpolnitev vseh odločitev sodišča. “Pri tem mora mednarodna skupnost in tudi Slovenija zagotoviti jasno in odločno podporo mednarodnopravno zavezujoči odločitvi sodišča,” je dodala.

Izrazila je pričakovanje, da poboji civilnega prebivalstva ne bodo več kolateralna škoda vojnim ciljem in da bo nujna humanitarna pomoč dosegla vse prebivalce Gaze. Pozvala je k premirju, “saj le tako lahko upamo na rešitev bližnjevzhodnega konflikta ter miren in varen soobstoj tako Izraela kot Palestine”.

Levica: Ime države Izrael s sodbo postalo neločljivo povezano z genocidom

V imenu Levice se je na odločitev sodišča odzval vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah je ključno, da je sodišče odločilo, da je “pristojno za sum genocida v Gazi in da bo o tem presojalo še naprej”. “Potrdilo je, da je Izrael povzročil ogromno uničenja, smrti in izselitev,” je zapisal. Južni Afriki je čestital za pokončno držo, ki da je Zahod ni premogel.

“Istočasno se Izrael zagovarja tudi pred javnim mnenjem celotne svetovne javnosti in to bitko izgublja. Ime države Izrael je zdaj neločljivo povezano z besedo genocid. Zdaj je čas, da prisilimo svetovne voditelje, zunanje ministre in diplomate, da jo začnejo uporabljati tudi oni. In da temu primerno sledijo tudi ukrepi sankcij, bojkotov in mednarodne osamitve,” je še zapisali poslanec Levice.

Izpostavil je še, da se je s tem tudi v slovenskem političnem prostoru glede vojne v Gazi začela uporabljati beseda genocid.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje