Fides oster do vlade. Kaj mu ta odgovarja?

Slovenija 26. Jan 202412:51 > 18:11 21 komentarjev
Zdravniška stavka
Foto: Borut Živulović/BOBO

Opoldne so se začela pogajanja za zdravstveni steber, na katerih je vlada želela reševati tudi stavkovne zahteve zdravnikov. Sindikat Fides se teh pogajanj ni udeležil, je pa vlado ob isti uri povabil na svoja pogajanja. Kot je pojasnjeval predsednik sindikata Damjan Polh, "se je zgodilo nekaj nepredvidljivega", saj "datum in ura sovpadata". Ravnanje vlade v Fidesu sicer razumejo kot umik iz pogajanj. Minister za javno upravo Franc Props pa je dejal, da neudeležba vlade na teh pogajanjih, ki jih je sklical Fides, ne pomeni, da se vlada iz njih umika. Nanje bodo sindikat verjetno povabili za ponedeljek.

Po premoru so se danes nadaljevala pogajanja za zdravstveni steber, a brez zdravniškega sindikata Fides, ki je ob isti uri želel pogajanja o stavkovnih zahtevah. Minister za javno upravo Franc Props, ki po novem vodi pogajanja za plačni steber zdravstva in socialnega varstva, je pojasnil, da so s sklicem stebrnih pogajanj pohiteli tudi zaradi zahtev Fidesa. Stvari, ki jih sicer želi Fides urediti ločeno, po njegovih besedah sodijo na stebrna pogajanja, vključno z odpravo plačnih nesorazmerij z novimi delovnimi mesti za zdravnike in zobozdravnike.

S sklicem stebrnih pogajanj pa so jasno pokazali, da si želijo reševati vprašanja, ki jih naslavlja tudi Fides, “a ne na način, da damo denarne odmene za leto 2024” in tudi ne na način, “da bo ena od skupin znotraj javnega sektorja tista, ki si bo lahko zaradi svoje moči, ki jo realno ima, izborila neke ugodnosti”.

Ob tem je Props zanikal, da se vladna stran umika iz stavkovnih pogajanj s Fidesom, kar so ji v sindikatu očitali, ker njenih predstavnikov danes na stavkovna pogajanja ni bilo. Vlada želi s Fidesom nadaljevati pogajanja, je zagotovil Props in dodal, da jih bo vladna stran verjetno že za ponedeljek povabila na ta pogajanja.

Franc Props
Franc Props (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Današnjih pa se niso udeležili, ker so istočasno potekala stebrna pogajanja, za katere so sindikatu poslali vabilo v sredo. A je Fides naknadno za isti termin poslal vabilo na stavkovna pogajanja. Zaradi sodelovanja pogajalcev v obeh skupinah so se udeležili stebrnih pogajanj. To pa pomeni, da bodo pogajanja s Fidesom v zvezi z njihovim stavkovnim sporazumom preložili za dan ali dva. Na vprašanje, ali jih ne skrbijo posledice zaostrovanja zdravniške stavke, pa je Props odgovoril, da mu je žal, da prebivalci, posebej pa ranljive skupine, v bistvu postajajo “živi ščit” neke skupine, kot je Fides.

Fides ravnanje vlade razume kot umik vlade iz pogajanj

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki je stavko začel prejšnji ponedeljek, je sicer za danes sklical izjavo, na kateri so pojasnili, zakaj se pogovori z vlado niso nadaljevali. Kot je dejal predsednik sindikata Damjan Polh, se je “zgodilo nekaj nepredvidljivega”. Vlada je sklicala prva letošnja pogajanja okoli zdravstvenega stebra, datum in ura pa sovpadata. “Današnji dan in uro smo izbrali na podlagi razpoložljivosti svojega odvetnika Damijana Gregorca in svojih obveznosti. Večkrat smo jih že opozorili, da se ne moremo vedno odzvati na njihove urnike,” je pojasnjeval Polh.

Izpostavil je še, da vidijo težavo tudi v dveh pogajalskih skupinah, medtem ko se zdi, da ga vladna stran ne. Eno pogajalsko skupino vodi Mirko Stopar, drugo pa minister za javno upravo Franc Props. V Fidesu ocenjujejo, da bi lahko oba sestanka potekala sočasno, saj so oni tu, da “stavkovne zahteve in stavko zaključijo”.

Odvetnik Gregorc je dejal, da so se pogovarjali, zakaj vlada tako ravna, in da to lahko razumejo tudi kot zaključek stavkovnih pogajanj z njihove strani. V pisni izjavi, ki so jo posredovali po zaključeni novinarski konferenci, so bolj določno zapisali, da “takšno ravnanje razumejo kot umik vlade iz pogajanj”.

Na vprašanje, kaj meni o tem, da je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sklicala sestanek z direktorji največjih zdravstvenih ustanov, je Polh dejal, da je po njegovi oceni mesto ministrice tukaj, saj “zastopa zdravstvo, ki mu trenutno ne gre dobro”. “Pred našimi očmi se sesuva sistem, ki je kadrovsko podhranjen, enostavno ne moremo več sestavljati urnikov. Njena osnovna naloga bi morala biti, da se stavka zaključi, ne pa da z direktorji govori, kako organizirati delo med stavko. Na koncu koncev je jasno povedala, da pričakuje nadaljevanje stavke. Moje mnenje je, da jo s tem zaostruje,” je dodal.

Stavka se nadaljuje, Fides zbira obrazce z umikom soglasij za nadurno delo

Ker po ocenah Fidesa vladna stran ni ponudila zadovoljivih predlogov, Fides s stavko nadaljuje, so s sindikata sporočili popoldan.

“Stavka je zoprna zadeva za vse nas in tudi mi bi jo radi čim prej zaključili, ampak če ni nekih zavez in jamstev, tega ne moremo storiti,” je v izjavi za medije po seji dejal Polh.

V sindikatu so prepričani, da je “žogica na vladni strani, da končno resno sedejo za pogajalsko mizo, da se dogovorimo o najbolj perečih problemih, ki nastajajo in da potem skupno nadaljujemo to pot”.

O stebrnih pogajanjih pa je Polh ponovil, da zaenkrat “ne pridejo v poštev, ker je to druga stavkovna zahteva in mi gremo po vrstnem redu, najprej rešujemo prvo stavkovno zahtevo in potem lahko pristopimo k drugi stavkovni zahtevi”.

Stavko nadaljujejo po stavkovnih pravilih, ki se jih v sindikatu držijo. “Problem imamo z nekaterimi direktorji javnih zavodov, ki po svoje jemljejo stavkovna pravila in si pridržujejo pravico, da si jih razlagajo po svoje in tudi ukrepajo na nam nerazumljiv način,” pa je opozoril Polh.

V Fidesu sicer zbirajo obrazce z umiki soglasij za nadurno delo. Po Polhovih besedah je odziv množičen, umike trenutno preštevajo, njihovo število pa bodo razkrili v ponedeljek po zborih stavkajočih, ki bodo potekali v nekaterih zdravstvenih ustanovah.

Polh se je dotaknil tudi (ne)izdajanja bolniških listov. Dejal je, da je z njihove strani pravno mnenje jasno. V tej situaciji vidi priložnost, da zdravnike primarnega nivoja končno rešijo administrativnega bremena, ki jim jemlje tudi čas za bolnike. “Ministrstvo za zdravje je bilo že večkrat opozorjeno, naj se te stvari rešijo,” je poudaril.

So se pa današnjih stebrnih pogajanj pri vladi udeležili predstavniki drugih sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Kot je po pogajanjih dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič, jo veseli, da se stebrna pogajanja nadaljujejo. Želja na sindikalni strani je, da se bi se zaključila v prvi polovici letošnjega leta, seveda v dobro vseh zaposlenih v tej dejavnosti, je dodala.

Kot je pojasnila, so vladni strani danes znova predstavili predlog, ki so ga podali že pred skoraj štirimi meseci in ki ostaja nespremenjen, in sicer tudi v zvezi s pogoji dela. Vladna stran pa je podala svoje videnje, pri čemer so se dogovorili, da bo sindikatom v roku 14 dni podala celovite, konkretne predloge. Nato pa se bodo stebrna pogajanja nadaljevala.

Ilešič Čujovič obžaluje, da se predstavniki Fidesa pogajanj o plačnem stebru niso udeležili. Sama verjame, da je zdravstvo celota in da se morajo v okviru teh pogajanj vsi skupaj pogovoriti in dogovoriti za vsa delovna mesta, pač vsak v okviru svojih pristojnosti na sindikalni strani.

Kot je še dejala v odgovoru na novinarsko vprašanje, stavko zdravnikov ostali zaposleni v zdravstvu kot sodelavci v timu občutijo tam, kjer je več stavkajočih, kjer nekatere storitve zdravstvene odpadajo. Občutijo pa jo seveda tudi preko reakcij pacientov, ki različno sprejemajo to, da stavka že dlje časa poteka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje