Mjanmarski voditeljici očitajo tudi koruptivno ravnanje

Svet 10. Jun 202114:53 0 komentarjev
Odstavljena mjanmarska voditeljica Aung San Su Či
Chalinee Thirasupa/REUTERS

Seznam obtožb zoper odstavljeno mjanmarsko voditeljico Aung San Su Či je daljši za še eno obtožbo. Po novem ji očitajo še koruptivno ravnanje.

Vojaška hunta, ki je pred meseci prevzela oblast v Mjanmaru, je odstavljeno civilno voditeljico Aung San Su Či obtožila korupcije. Očitajo ji jemanje podkupnin, in sicer sedemkrat v zlatu ter 600.000 dolarjev v gotovini. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do 15 let zapora.

75-letna Nobelova nagrajenka za mir je v priporu od začetka februarja, ko je oblast v Mjanmaru prevzela hunta. V tem času je bilo proti njej vloženih šest obtožnic, ki ji očitajo zelo različna kazniva dejanja – od vzpodbujanja javnih nemirov ter kršitev zakona o državnih skrivnostih, do kršitev zakonov o naravnih nesrečah in nezakonitega uvoza voki-tokijev. Prvo od več sojenj proti Aung San Su Či naj bi se začelo prihodnji teden, naslednje pa 15. junija.

Odvetnik: Obtožba je zelo resna

Tokratna obtožnica je tako sedma, povezana pa je z očitki nekdanjega prvega moža regije Rangun, da je od njega nezakonito prejela 600.000 dolarjev gotovine ter okoli 11 kilogramov zlata. Kot poročajo mjanmarski državni mediji, je protikorupcijska komisija našla dokaze, da je Aung San Su Či kriva korupcije z zlorabo svojega položaja. Obenem hunta njej in njeni vladi očita še, da je v več poslih z zemljišči izgubila velike vsote denarja. Med drugim je bilo menda sporno oddajanje dveh zemljišč dobrodelni fundaciji v lasti Aung San Su Či.

Min Aung Hlaing
Lynn Bo Bo/REUTERS

Njen odvetnik je obtožbe o korupciji za francosko tiskovno agencijo AFP že označil kot “absurdne”, a zelo resne, saj je zanje zagrožena dolgoletna zaporna kazen. “Eden od razlogov, da se jo obtoži, je, da se jo umakne s prizorišča,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!