Mnenje: Sodba, veliko večja od Johnnyja Deppa in Amber Heard

Svet 02. Jun 202211:27 > 11:58 6 komentarjev
Amber Heard in Johnny Depp
PROFIMEDIA

V sredo je porota odločila, da sta Amber Heard in njen nekdanji mož Johnny Depp kriva obrekovanja drug drugega. Depp je Heard tožil za 50 milijonov dolarjev zaradi obrekovanja, potem ko je leta 2018 za Washington Post izjavila, da je "javna osebnost, ki trpi zaradi nasilja v družini". Igralka je vložila nasprotno tožbo za 100 milijonov dolarjev in trdila, da izjava Deppovega odvetnika, da so njene obtožbe lažne, pomeni obrekovanje.

Toda največjo odškodnino je porota dosodila Johnnyju Deppu – deset milijonov dolarjev odškodnine zaradi škodovanja njegovemu ugledu in pet milijonov dolarjev denarne kazni, za igralko Amber Heard pa le dva milijona dolarjev odškodnine in nobene kazenske odškodnine. Končna odločitev ima širši vpliv, ne vpliva le na nekdanja zakonca, saj ponazarja, koliko je naša družba nazadovala od vrhunca gibanja #jaztudi oziroma #MeToo.

Leta 2017 je New York Times razkril obtožbe, da je hollywoodski producent Harvey Weinstein desetletja zlorabljal ženske. Obtožbe so se pojavile po novicah iz aprila 2017, da je Fox News plačal milijone dolarjev ženskam, ki so vložile zahtevke proti nekdanjemu voditelju Billu O’Reillyju. Nekaj časa se je zdelo, da gre za poplavo obtožb: na Voxovem seznamu se je znašlo 262 ljudi, ki so bili od aprila 2017 obtoženi spolnih zlorab, med njimi pa izvršni direktorji, znane osebnosti in politiki. Zdelo se je, da prihaja novo obdobje, v katerem so imele žrtve spolne zlorabe več družbene podpore, da so od storilcev končno zahtevale, da prevzamejo odgovornost. Nekateri, kot je Weinstein, so odšli v zapor, drugi, na primer slavni kuhar Mario Batali, so bili oproščeni, voditelj Today Showa Matt Lauer je izgubil službo.

Toda feministke vedo, da vsakič, ko ženske napredujejo, to na drugi strani pripelje do nasprotovanja. “Vedno, ko sem začela raziskovati popularno feministično prakso ali izražanje, sem našla tudi sovražne replike ali izzive,” piše profesorica komunikacij na Univerzi v Južni Kaliforniji Sarah Banet Weiser. Točno to smo videli v tem sojenju. Dejstvo, da je Depp tožil Heard zaradi obrekovanja, kaže na grožnjo, ki jo bodo morale zdaj druge ženske upoštevati pri odločanju, ali naj prijavijo zlorabo: možnost, da bi jih lahko obtožili obrekovanja.

Depp je Heard tožil, čeprav je britanski sodnik že na sojenju leta 2020 odločil, da jo je igralec večkrat napadel, zaradi česar se je bala za svoje življenje. Sporočila, ki jih je Depp pošiljal prijatelju, igralcu Paulu Bettanyju, v katerih je napisal “utopimo jo, preden jo zažgemo”, in z njim razpravljal o seksu s Heardinim telesom po njenem umoru, zagotavljajo dodatne dokaze o zlorabi, tako kot pričanje zakonskega svetovalca para, da sta se Depp in Heard zlorabljala.

Depp pa je trdil, da so obtožbe Heard o fizični in spolni zlorabi napačne, in na sodišču izjavil: “Nikoli v življenju nisem zagrešil spolnega nasilja ali fizične zlorabe.”

Dejstvo, da je Depp Heard tožil zaradi obrekovanja kljub dokazom, predstavljenim na sodišču, in sodbi prejšnjega sodnika v Združenem kraljestvu, je močan opomin na zelo resnično grožnjo, s katero se morajo spopasti ženske, če vplivne moške obtožijo zlorabe. To sojenje nas je spomnilo še na en dejavnik, ki ga bodo žrtve morale upoštevati, ko se bodo oglasile: možnost, da se bodo ljudje združili, da bi podprli domnevnega storilca in dodatno grozili tožnici.

Spletna podpora, izražena Deppu, je bila veliko večja od podpore Heard. Prejšnji teden je imel #IStandWithAmberHeard približno 8,2 milijona ogledov na TikToku. Za primerjavo: #JusticeForJohnnyDepp je imel 15 milijard ogledov. Toda ljudje na družbenih omrežjih so se ne samo postavili na Deppovo stran, temveč so tudi grozili Heard. “Ljudje me želijo ubiti in mi to vsak dan govorijo,” je pričala Heard. “Grozijo, da bodo dali mojega otroka v mikrovalovno pečico.”

Poleg tega se je morala Heard spopasti s preteklimi izzivi, da ji ne verjamejo in da sta njeno življenje in vedenje secirana v okviru tega sojenja, kar je pokazalo, da ni svetnica. (Spomnite se pričevanja zakonskega svetovalca, da je tudi Heard zlorabljala Deppa. Igralec je pričal, da ga je Heard udarila. Ona je trdila, da je to storila samo v obrambi, a je v enem od zvočnih posnetkov, ki je bil predstavljen kot dokaz, rekla: “Začela sem fizični prepir.”)

Zaradi tega elementa možne medsebojne zlorabe se je sojenje oddaljilo od številnih drugih javnih zadev, ki vključujejo enosmerne obtožbe o neprimernem vedenju – vendar je bil to tudi močan opomnik za ženske, da gibanje #jaztudi ni naučilo sveta, da jemlje zahtevke žensk resno in podpre žrtve, tudi če so nepopolne. Ta tožba se je začela, ko je Heard trdila, da je javna osebnost, ki trpi nasilje v družini. Zdaj je postala javna osebnost, ki trpi družbeno zlorabo žensk, ki si upajo spregovoriti – in kako daleč smo prišli od tistega kančka upanja pred nekaj leti, da bi gibanje #jaztudi lahko olajšalo žrtvam zlorab, da od svojih storilcev zahtevajo odgovornost.

Avtorica: Kara Alaimo, profesorica na Univerzi Hofstra/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje