Množični morilec Anders Breivik trdi, da v zaporu trpi. Sodišče: Udobno mu je

Svet 15. Feb 202418:33 1 komentar
Anders Behring Breivik
Foto: PROFIMEDIA

Norveško sodišče je zavrnilo tožbo zaradi domnevno nehumanih pogojev v zaporu, ki jo je v začetku leta vložil desničarski skrajnež Anders Behring Breivik, ki je leta 2011 v terorističnem napadu ubil 77 ljudi. Odkar je bil leta 2012 obsojen, je namreč izoliran in nima stikov z zunanjim svetom, kar naj bi pri njem vzbudilo samomorilske težnje.

Desničarski skrajnež Anders Behring Breivik je v začetku leta vložil tožbo proti državi in trdil, da v zaporu Ringerike, kjer prestaja 21-letno zaporno kazen, trpi zaradi nečloveških pogojev, s katerimi norveške oblasti kršijo njegove pravice in pri njem vzbujajo samomorilske težnje.

Norveško sodišče pa je danes odločilo, da so pogoji, v katerih prebiva, dovolj udobni in upravičeno strogi. “Breivik ima v zaporu dobre materialne pogoje in relativno veliko svobode,” je v utemeljitvi zapisala sodnica Birgitte Kolrud. Čeprav obsojeni desničarski skrajnež trdi, da so mu zaradi bivanja v izolaciji kršene pravice, ima v zaporu dostop do več prostorov v dveh nadstropjih, ki vključujejo kuhinjo, jedilnico, televizijsko sobo z igralno konzolo in sobo za telovadbo. Med tokratnim sojenjem se je sicer izkazalo, da je Breivik med prestajanjem zaporne kazni trikrat poskušal narediti samomor, gladovno stavkal, vzklikal nacistični pozdrav “Sieg Heil” in z lastnimi iztrebki na stene risal simbole, kot je svastika.

Vendar sta dva izvedenca na sodišču povedala, da po njunem mnenju ni niti depresiven niti resnično nagnjen k samomoru. “Breivik danes predstavlja enako nevarnost kot leta 2011,” je poudaril državni odvetnik Andreas Hjetland. Breivik je na podlagi podobnih obtožb v preteklosti že tožil državo, pri čemer mu je okrajno sodišče v Oslu leta 2016 ugodilo, vendar so nato odločitev v prid države spremenila tako višja sodišča na Norveškem kot tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Danes 45-letni desničarski skrajnež je 22. julija 2011 v vladnem predelu Osla sprožil avtomobil bombo in pri tem ubil osem ljudi. Nato se je odpravil na otok Utoya, kjer je v morilskem pohodu ubil 69 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka norveške laburistične stranke. Za to je bil leta 2012 obsojen na najvišjo kazen 21 let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje