Močan, dostojanstven in čustven poziv ukrajinskega predsednika k miru

Svet 24. Feb 202200:50 > 01:23 0 komentarjev
Volodimir Zelenski
REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovoril ruske državljane. Nastopil je v času, ko je, kot je povedal, Rusija že odobrila agresijo zoper Ukrajino. Govoril je v ruščini, njegov govor pa je bil zelo oseben in povsem drugačen od ponedeljkovega nagovora ruskega predsednika Vladimirja Putina ob priznanju neodvisnosti Donecka in Luganska. Kot je dejal Zelenski, je z ruskim kolegom želel danes govoriti po telefonu, a Putin ni sprejel njegovega klica.

“Danes sem se želel po telefonu pogovoriti s predsednikom Ruske federacije. A je bil rezultat tišina. Čeprav bi tišina morala biti v Donbasu,” je uvodoma povedal ukrajinski predsednik.

“K ruskim državljanom se obračam ne kot predsednik Ukrajine, ampak kot ukrajinski državljan. Deli nas več kot 2.000 kilometrov skupne meje. Vzdolž nje danes stoji skoraj 200.000 vojakov, vaše vodstvo je odobrilo njihov vstop na ozemlje druge države in ta korak je lahko začetek velike vojne v Evropi …” je povedal Zelenski in poudaril, da bi bila lahko usodna že najmanjša provokacija.

“Ukrajina v vaših medijih in resnična Ukrajina sta dve popolnoma različni državi,” je dejal in dodal: “Pravijo vam, da smo nacisti. Ali lahko nacizem podpira narod, ki je za boj proti njemu dal več kot osem milijonov svojih ljudi? Kako bi bil jaz nacist? Povejte to mojemu dedku, ki je šel v vojno kot vojak sovjetske vojske in umrl kot polkovnik v neodvisni Ukrajini … Pravijo vam, da sovražimo rusko kulturo? Kako je to možno? Sosedje se zmeraj dopolnjujejo v kulturi … Smo različni, ampak to ni razlog, da bi bili sovražniki.”

“Pravijo vam, da želim napasti Donbas in bombardirati brez vprašanj,” je komentiral Zelenski, ob tem pa se je vprašal, zakaj bi napadal, ko pa, denimo, mati njegovega najboljšega prijatelja živi v Lugansku, tam pa je pokopan tudi oče njegovega najboljšega prijatelja. Kot je povedal, je Doneck obiskal večkrat, na tamkajšnjem stadionu pa je tudi navijal.

Ruske državljane je prav tako nagovoril tako, da je izpostavil njihove vezi z Ukrajino. “Mnogi med vami ste študirali v Ukrajini, tu imate prijatelje, poznate nas in naša načela,” je dejal.

“Ukrajinska vlada si želi miru. Dela vse, kar lahko. Nismo sami. Res je, veliko držav podpira Ukrajino,” je še sporočil. Po njegovem je tisto, kar šteje, pravica ljudi, da živijo brez groženj. “Ne potrebujemo vojne – ne hladne, ne vroče, ne hibridne. Ampak če nas bodo vojaške enote napadle in nam bo nekdo skušal vzeti državo, našo svobodo, življenja naših otrok, potem se bomo branili,” je napovedal. Ob tem bo Ukrajina po njegovem kazala obraz, ne hrbta.

“Vojna je velika nesreča in ima svojo ceno. Ljudje izgubijo svoj denar, ugled, svobodo, življenjski standard in kar je najpomembnejše – svoje ljubljene in sebe. Nič ni nikdar dovolj v vojni, ampak je pa veliko preveč bolečine, umazanije in smrti. Na desettisoče smrti. Pravijo vam, da bi bila Ukrajina lahko grožnja Rusiji. To se nikoli ni zgodilo v preteklosti in se ne bo v prihodnosti … Zahtevate varnostna zagotovila od Nata. Mi zahtevamo zagotovila za našo varnost. Od tebe, Rusija, in drugih podpisnic memoranduma iz Budimpešte. Ukrajinska varnost je vezana na varnost sosedov,” je dejal.

V vojni, je povedal, bodo najbolj trpeli ljudje. “Aktivisti, novinarji, glasbeniki, igralci, športniki, znanstveniki, doktorji, blogerji, stand-up komiki, Tiktokerji in drugi. Navadni ljudje, preprosti ljudje, moški, ženske, starejši, mladi, očetje in predvsem – matere,” je naštel.

“In če voditelji Rusije ne želijo v imenu miru sedeti z nami za mizo, bodo morda sedeli z vami. Si Rusi želijo vojne? Rad bi slišal odgovor na to vprašanje. A odgovor je odvisen od vas – državljanov Rusije,” je zaključil ukrajinski predsednik, sicer prepričan, da ruska televizija njegovega govora ne bo predvajala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!