Morje v Zadru onesnaženo, ljudje zbolevajo, turisti grozijo s tožbami

Svet 09. Avg 202317:30 2 komentarja
onesnaženo morje v Zadru
morski.hr

Iz Zadra prihajajo zaskrbljujoče novice. Na več mestih je morje onesnaženo s fekalijami, onesnaženje traja že mesece, turisti pa poročajo o hudih zdravstvenih težavah in razmišljajo o tožbah. Mesto Zadar se odgovornosti otepa.

O fekalijah v zalivu Jazine, sredi mesta Zadar, je portal morski.hr poročal že 17. julija. Mesto so povprašali, kaj se dogaja v Zadru in ali nameravajo obiskovalce obvestiti, da je kopanje ponekod nevarno za zdravje. Odgovora do sedaj še niso prejeli.

Iz Zadra med tem poročajo o novih onesnaženjih. Portal 057info.hr je pisal o izlivu fekalij na nasprotni strani tega zaliva, saj jim je bralec posredoval posnetek iztekanja fekalij s toaletnim papirjem.

Fekalije v bližini kopalcev, ki se nevarnosti ne zavedajo

Tudi na mestnem kopališču Kolovare se fekalije že dneve razlivajo v neposredni bližini kopalcev. Slobodna Dalmacija piše, da je vir izlitja jašek pred stavbo nekdanjega županijskega zavoda za javno zdravje. Širi se neznosen smrad, prizor je grozljiv, poroča morski.hr. Izlitje fekalij ni le slabo za podobo glavnega mestnega kopališča, ampak je nevarno za zdravje kopalcev, ki jih na to ni nihče opozoril. Širijo se črevesne okužbe in druge bolezni. Podobno stanje so v Zadru opazili po močnem junijskem deževju.

To pa niso edina mesta, kjer so kopalci v okoli Zadra zboleli. Pred mesecem dni je več prebivalcev in turistov poročalo o okužbah z rotavirusi na plaži Borik. Zbolela je cela družina iz Nemčije. Še ena družina pa razmišlja o tožbi.

Gejzir v Petrčanih viden tudi iz vesolja

Pred plažo hotela v naselju Petrčane pa se je pojavil ‘gejzir’. Bralec je portal morski.hr opozoril, da se vse dogaja le 75 metrov od obale, tik pred položenimi cevmi in le nekaj metrov od kopalcev. Pojav je konstanten in močen. Razburkano morje se vidi tudi na satelitskih posnetkih.

onesnaženje morja Petrčane
Google Maps/morski.hr

Šlo naj bi za razsoljevalnik hotelskega kompleksa, ki na tem mestu izpušča tehnično vodo nazaj v morje. Portal privredni.hr piše, da ima letovišče lasten čistilec odpadne vode, ki jo čistijo z biološko napravo in hranijo skupaj z zbrano deževnico in vodo za izpiranje iz kopalnice, razsoljevalnica pa razsoljuje del morske vode prek naprave za osmozo in ta voda se lahko uporablja kot pitna voda. Preostanek se vrne nazaj v morje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje