V Jadranu tri potencialno nevarne vrste morskih psov

Svet 05. Jul 202210:35 > 11:30 1 komentar
Veliki beli morski pes
PROFIMEDIA

V zadnjih 150 letih so na Jadranu potrdili 11 smrti zaradi napadov morskih psov. Zadnji smrtonosni napad se je zgodil leta 1974, ko je v Lokvi Rogoznici pri Omišu petmetrski veliki beli morski pes zgrabil 21-letnega Nemca Rolfa Schneiderja.

Zadnji zaznani napad morskega psa na Hrvaškem se je zgodil leta 2008.

Slovenskega potapljača je ob obali Visa v zalivu Mala Smokova takrat napadel veliki beli morski pes. S harpuno se je potapljač ubranil, nogo pa jim je v splitski bolnišnici uspelo rešiti. Napad se je najverjetneje zgodil, ker je imel Pesek za pasom ribo, ki jo je uplenil malo pred tem, ta morski pes pa sledi svojemu plenu.

Čeprav se napadi morskih psov dogajajo tudi v naši bližini, Jadran spada v kategorijo morij, ki so popolnoma varna za kopanje. V Jadranskem morju stalno ali občasno prebiva 34 vrst morskih psov, a kljub temu 99 odstotkov ljudi na Hrvaškem morskega psa nikoli ne bo srečalo, za portal 24sata.hr miri hrvaški marinski biolog Alen Soldo.

Že tri desetletja v Jadransko morje zahajajo tri človeku potencialno nevarne vrste, ki pa tam ne živijo stalno. To so veliki beli morski pes, dolgonosi morski pes in atlantski morski pes.

Atlantski morski pes človeka v Jadranskem morju sicer še ni napadel, ker se večinoma zadržuje v odprtem morju, enako velja za dolgonosega morskega psa.

Še največja – čeprav še vedno izjemno majhna možnost je, da nas napade veliki beli morski pes. Ta ne lovi ljudi, saj niso njegova “prva izbira”, temveč sledi svoji hrani. Urbane legende pravijo, da morski psi sledijo ladjam, a to je nesmisel, še pojasnjuje Soldo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje