Moški, ki so mu v možgane vsadili čip, z mislimi igral šah (VIDEO)

Svet 21. Mar 202411:45 0 komentarjev
Paralizirani 29-letnik z možganskim čipom Elona Muska z mislimi igra šah
Foto: Zajem zaslona/Neuralink/X

Elon Musk je na omrežju X delil video, v katerem moški, ki ima v možganih vsajen brezžični čip, z mislimi igra šah na računalniku.

To se je zgodilo le nekaj mesecev potem, ko je tehnološki milijarder Elon Musk sporočil, da je njegovo podjetje Neuralink prvič uspešno vsadilo enega svojih brezžičnih čipov v človeške možgane.

Musk je prek svojega omrežja X sporočil, da bo čip znan pod imenom Telepatija (ang. Telepathy) in bo omogočal “nadzor nad svojim telefonom ali računalnikom samo z mislijo”.

Videti je, da so bili preizkusi uspešni, saj je popolnoma paraliziran Nolad Arbaugh igral šah na svojem prenosnem računalniku in z mislimi premikal miško, piše Ladbible.

29-letni Arbaugh, ki je strasten igralec šaha, je dejal, da mu je nova tehnologija povsem spremenila življenje. Zahvaljujoč njej lahko sedaj igra igre neprekinjeno in izvaja naloge na računalniku zgolj s pomočjo svojih misli, kar prej ni bilo mogoče.

Povedal je, da zaradi operacije nima “nobenih kognitivnih motenj”, inženir Neuralinka pa je priznal, da ga je Arbaugh premagal skoraj vsakič, ko sta igrala šah.

Čip je namenjen branju možganskih aktivnosti in izvajanju premikov, ki jih oseba načrtuje. Elon Musk je poudaril, da si želi vzpostaviti povezavo med ljudmi in računalniki s pomočjo implantacije čipov v človeške možgane, kar bi lahko pomagalo pri reševanju zapletenih nevroloških stanj.

Arbaugh je omenil, da so se pri tem srečali z nekaterimi težavami, ki jih trenutno preučujejo, vendar pa je poudaril, da je ta tehnologija bistveno izboljšala njegovo vsakdanje življenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!