Za covidom je bolehal skoraj dve leti in umrl, virus pa je mutiral vsaj 50-krat

Svet 20. Apr 202421:11 3 komentarji
čakalnica
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Nizozemski raziskovalci so odkrili bolnika, ki je bil s koronavirusom okužen skoraj dve leti, nato pa je umrl. V tem času je različica omikron, s katero se je okužil, razvila več kot 50 mutacij.

Znanstveniki s Centra za eksperimentalno in molekularno medicino Univerze v Amsterdamu so obravnavali primer bolnika, ki se je s koronavirusom okužil februarja 2022 in se z boleznijo spopadal skoraj dve leti, preden je zaradi zapletov umrl. Kot poroča revija Time, je imel 72-letni moški, ki je bil okužen celih 613 dni, zaradi krvne bolezni močno oslabljen imunski sistem.

Kar 20 mesecev trajajoča okužba s koronavirusom je po besedah raziskovalcev najdlje trajajoča doslej. Moški je bil sicer večkrat cepljen s cepivom proti koronavirusu, vendar telesu ni nikoli uspelo vzpostaviti dovolj močnega imunskega odziva. Analiza nizozemskih raziskovalcev je pokazala, da je virus razvil odpornost tudi na protitelesno terapijo, s katero so ga zdravili.

Kot piše Time, so znanstveniki naknadno ugotovili, da je koronavirusna različica omikron, s katero se je 72-letnik okužil, sčasoma razvila več kot 50 mutacij. Nekatere med njimi naj bi okrepile možnost virusa, da se izogne imunskemu odzivu.

Za zdaj ni podatkov, da bi se s to močno mutirano različico koronavirusa okužil še kdo drug. Ekipa z amsterdamske univerze pa opozarja, da ta primer nazorno kaže, kako dolgotrajne okužbe pandemičnim virusom omogočijo mutacije ter razvoj novih skrb vzbujajočih različic. “Poudarjamo pomen nadaljnjega genomskega nadzora razvoja koronavirusa pri imunsko oslabljenih osebah z dolgotrajnimi okužbami,” so še izpostavili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje