Moskva in Kijev: Raven sevanja v Zaporožju ni povišana

Svet 28. Avg 202219:40 1 komentar
zaporožje
PROFIMEDIA

Raven radioaktivnega sevanja tudi po zadnjem obstreljevanju v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju ostaja normalna, so danes sporočile oblasti tako v Kijevu kot v Moskvi. Po navedbah Moskve je bila sicer nuklearka v zadnjem dnevu tarča še dveh artilerijskih napadov, medtem ko naj bi ruska vojska napadla ukrajinske zračne sile v Zaporožju.

Razmere glede uhajanja radioaktivnih snovi zaenkrat ostajajo normalne, sta sporočila tako rusko obrambno ministrstvo kot ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom, ki je naznanil, da je bilo napajanje dveh reaktorjev ponovno vzpostavljeno, potem ko je bila jedrska elektrarna v četrtek prvič v njeni 40-letni zgodovini odklopljena iz ukrajinskega električnega omrežja.

Po navedbah ruskih oblasti sta bila sicer v zadnjem dnevu izvedena še dva artilerijska napada na nuklearko. En izstrelek naj bi padel v bližino reaktorja šest, drugi pa na črpališče, ki zagotavlja hlajenje.

Rusija je jedrsko elektrarno zasedla že kmalu po začetku invazije februarja, vendar se je strah pred jedrsko katastrofo povečal, potem ko so se v začetku tega meseca okoli elektrarne ponovno začeli spopadi. Obe strani se medsebojno obtožujeta obstreljevanja obsežnega kompleksa nuklearke.

Ruska vojska je medtem danes potrdila napad na mesto Zaporožje z uporabo zelo natančnega orožja. Zadeta naj bi bila hala, v kateri so popravljali helikopterje ukrajinskih zračnih sil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje