Moskva: Nevtralni status Ukrajine bi najraje dosegli s pogovorom

Svet 09. Mar 202211:59 > 13:44 3 komentarji
Marija Zaharova
PROFIMEDIA

Z ruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da njihov cilj ostaja nespremenjen. Še naprej si bodo prizadevali za nevtralizacijo Ukrajine, pri tem pa bi po besedah tiskovne predstavnice najraje videli, da se ta zgodi prek pogovorov.

Rusija bo dosegla svoj cilj in zagotovila nevtralni status Ukrajine, je danes sporočila tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova. Po njenih besedah pa bi Rusija to najraje storila prek pogovorov.

Po besedah Zaharove cilji Moskve ne vključujejo strmoglavljenja vlade v Kijevu. Prav tako v Moskvi upajo, da bo naslednji krog pogovorov med Rusijo in Ukrajino prinesel večji napredek. Čeprav Zahod svari, da ruska invazija ne poteka po načrtih, je tiskovna predstavnica danes komentirala, da “ruska vojaška operacija napreduje strogo po načrtu”.

Medtem ko se bosta jutri v Turčiji predvidoma srečala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba, je v kratkem tudi pričakovati četrti krog pogovorov med Rusijo in Ukrajino. Prvi trije krogi pogovorov so bili namenjeni predvsem vzpostavljanju začasnih prekinitev ognja in humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov.

“Nekaj napredka je bilo doseženega,” je dosedanje kroge pogovorov med Kijevom in Moskvo komentirala Zaharova. Je pa Kijev obtožila, da blokira napore za evakuacijo. “Informacij o humanitarnih koridorjih namenoma ne sporočajo prebivalcem,” je zatrdila in dodala, da morajo tudi tisti prebivalci Ukrajine, ki želijo v Rusijo, proti zahodu.

Vojna v Ukrajini
PROFIMEDIA

Zaradi napada na Ukrajino, ki so mu sledile obsežne sankcije Zahoda, se je rusko gospodarstvo znašlo pred največjo krizo od razpada Sovjetske zveze leta 1991, piše Reuters. Potem ko so ZDA in Združeno kraljestvo v torek dodatno zaostrili sankcije proti Rusiji – ZDA so napovedale prepoved uvoza energentov iz Rusije – je Rusija Zahod posvarila, da pripravlja obsežne ukrepe, ki bodo prizadeli področja, najbolj občutljiva za Zahod.

Po podatkih, ki so jih posredovali iz Kremlja, Evropa letno porabi 500 milijonov ton nafte, pri čemer slaba tretjina (150 milijonov ton) pride iz Rusije. Iz ruskega podjetja Gazprom so sicer danes sporočili, da po plinskih ceveh skozi Ukrajino še naprej pošiljajo običajne dnevne količine plina, torej 109,5 milijona kubičnih metrov.

Rusko obrambno ministrstvo je danes, kot je zatrdilo, objavilo “originalni ukaz za ukrajinsko ofenzivo na Donbas marca 2022, ki ga je izdal poveljnik ukrajinske narodne garde”, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ukaz je bil izdan 22. januarja, je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje