Kijev naj bi preprečil poskus atentata na ministra, protiofenziva še v teku

Svet 08. Avg 202214:39 > 22:42 7 komentarjev
Oleksej Reznikov
PROFIMEDIA

Ukrajinska vojska je ponoči znova raketirala strateško pomemben most čez reko Dneper v mestu Herson. Ruske oblasti pa so medtem ukrajinske sile obtožile obstreljevanja jedrske elektrarne v Zaporožju in posvarile pred morebitnimi katastrofalnimi posledicami za Evropo. Kijev, ki je Moskvo prav tako obtožil več napadov na elektrarno, je pozval k vzpostavitvi demilitariziranega območja v njeni okolici. Iz ukrajinske obveščevalne službe so medtem sporočili, da so preprečili domneven poskus atentata na obrambnega ministra.

V pokrajini Doneck na vzhodu Ukrajine se danes v bližini mest Bahmut in Avdijivka nadaljujejo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Poleg tega so ukrajinske sile v protiofenzivi ponoči ponovno obstreljevale strateško pomemben most Antonivski čez reko Dneper v regiji Herson, je potrdila tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk.

Most Antonivski na obrobju Hersona je glavna oskrbovalna povezava med mestom in južnim bregom reke Dneper. Tarča napadov je bil že konec julija, ko je bil delno uničen, ruske sile pa naj bi čez reko zgradile pontonski most, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od konca julija, ko so bili poškodovani edini trije prehodi čez reko na območju, ki so ga zasedle ruske sile, je bila oskrba ruskih enot na desnem bregu močno omejena.

Herson, glavno mesto istoimenske regije, leži le nekaj kilometrov od frontne črte, na kateri ukrajinske sile že več tednov izvajajo protiofenzivo, v kateri skušajo ponovno osvojiti ozemlje, ki so ga izgubile v prvih dneh ruske ofenzive v Ukrajini. Regija, ki je ključnega pomena za ukrajinsko kmetijstvo, meji na polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Napeto na območju jedrske elektrarne Zaporožje

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je ukrajinska vojska poškodovala daljnovod pri elektrarni v Zaporožju, ki okoliške kraje in regije oskrbuje z elektriko. V elektrarni naj bi prišlo do električnega udara in širjenja dima, ki pa so ga gasilci že uspeli zaustaviti.

V zadnjih dneh je večkrat prišlo do obstreljevanja elektrarne, v katerem je bilo poškodovanih več objektov, ob tem pa so morali zaustaviti enega od reaktorjev.

V luči tega je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov opozoril, da je ukrajinsko obstreljevanje območja jedrske elektrarne potencialno izjemno nevarno dejanje, ki lahko privede do katastrofalnih posledic — ne le za širšo okolico, temveč za vso Evropo. Pri tem je zaveznike Ukrajine pozval, naj uporabijo svoj vpliv in preprečijo nadaljevanje takšnega obstreljevanja, poroča AFP.

Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

Moskva in Kijev se sicer medsebojno obtožujeta za nedavne napade na elektrarno v Zaporožju, zaradi katerih je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) že opozorila na “zelo realno nevarnost jedrske katastrofe”. Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes obsodil napade in pozval, naj se mednarodnim inšpektorjem omogoči dostop do nuklearke v Zaporožju.

Vodja ukrajinske jedrske agencije Energoatom Petro Kotin pa je zahteval napotitev skupine mirovnikov v Zaporožje, umik ruskih sil in vzpostavitev demilitariziranega območja na širšem območju v okolici elektrarne, poroča Reuters.

Kotin je v izjavi dejal, da je Rusija v Zaporožju namestila približno 500 ruskih vojakov in 50 kosov vojaške opreme ter da so se razmere v elektrarni v zadnjih dneh “poslabšale”. “Samo dejstvo, da so vojaki tam, predstavlja največjo nevarnost za nesrečo, ali celo za jedrsko katastrofo,” je dodal.

Referendum o priključitvi Rusiji

Še naprej pa v delno okupirani regiji Zaporožje potekajo tudi priprave na referendum o priključitvi Rusiji. Vodja proruske lokalne uprave v ukrajinski regiji Zaporožje Jevgenij Balicki je danes podpisal odredbo za izvedbo referenduma o priključitvi te regije Rusiji. “Podpisal sem odredbo osrednji volilni komisiji, da začne priprave na referendum o priključitvi regije Zaporožje k Rusiji,” je po poročanju ruske državne tiskovne agencije Tass na forumu Skupaj smo z Rusijo dejal Balicki.

Odlok o izvedbi referenduma je prebral član glavnega sveta vojaško-civilne uprave regije Vladimir Rogov. Pred tem je poudaril, da so prebivalci Zaporožja in Rusije en narod. “Mi, udeleženci foruma, izjavljamo, da svojo prihodnost gradimo na tem, da bomo skupaj z Rusijo. Prišel je čas za ponovno vzpostavitev zgodovinske pravičnosti. Prepričani smo, da bo regija Zaporožje kot članica Rusije zaščitena pred kakršnimi koli posegi,” je Rogov po navedbah agencije Tass med drugim prebral iz resolucije.

Večino regije Zaporožje so kmalu po začetku invazije zasedle ruske sile, ki pa ne obvladujejo istoimenske regionalne prestolnice.

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je danes sporočila, da je aretirala domnevna ruska agenta, ki naj bi načrtovala atentat na obrambnega ministra Oleksija Reznikova in vodjo vojaške obveščevalne službe Kirila Budanova. SBU je na Telegramu objavila videoposnetek, na katerem je videti, kako so ukrajinske sile obvladale in aretirale dva moška v civilnih oblačilih. Do aretacij je prišlo v kraju Kovel na severozahodu Ukrajine, pri čemer naj bi eden od osumljencev v državo prispel prek Belorusije. Moška naj bi se pripravljala na likvidacijo dveh visokih uradnikov in neimenovanega ukrajinskega aktivista. Za vsak uboj pa naj bi bila nagrajena z denarno vsoto od 100.000 do 150.000 dolarjev, je še dodala SBU.

Nova pomoč ZDA Ukrajini

ZDA so Ukrajini danes spet namenile vojaško pomoč, tokrat v vrednosti milijarde dolarjev, je sporočil državni sekretar ZDA Antony Blinken. To je doslej največji enkratni obrok vojaške pomoči, ki skupno vojaško pomoč ZDA Ukrajini od januarja 2021 povečuje na 9,8 milijarde dolarjev.

Ameriški kongres je maja vladi predsednika Josepha Bidna prižgal zeleno luč za 40 milijard dolarjev pomoči Ukrajini, ki jo Američani v Kijev pošiljajo po obrokih, ki jih sproti oglašujejo. Od avgusta lani je tokratna najava pomoči 18. po vrsti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje