Moskva svoji zaveznici očita “vrsto neprijaznih korakov”

Svet 08. Sep 202319:22 5 komentarjev
Moskva
PROFIMEDIA

Rusko zunanje ministrstvo je zaradi "vrste neprijaznih korakov" danes na pogovor poklicalo veleposlanika Armenije, zaveznice Moskve. Med drugim mu je izrazilo zaskrbljenost zardi napovedanih armensko-ameriških vojaških vaj in nedavnega obiska soproge armenskega premierja v Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko zunanje ministrstvo je zaskrbljeno zaradi armensko-ameriških vojaških vaj, ki bodo prihodnji teden potekale v Armeniji in obiska v Kijevu soproge armenskega premierja Nikola Pašinjana, ki se je tam na vabilo soproge ukrajinskega predsednika Olene Zelenske udeležila vrha partnerjev voditeljev držav. Zaskrbljeno je tudi zaradi prizadevanj Armenije za članstvo v Mednarodnem kazenskem sodišču.

Vse to je ministrstvo označilo za “vrsto neprijaznih korakov armenskega vodstva”. Kljub temu pa je izpostavilo, da državi ostajata zaveznici in da bodo uresničili vse njune sporazume o razvoju okrepljenega partnerstva.

Armenija, nekdanja sovjetska republika in zaveznica Moskve, je v sredo sporočila, da bo prihodnji teden gostila skupne vojaške vaje z ZDA, katerih namen je priprava armenske vojske na sodelovanje v mednarodnih mirovnih silah ter povečanje interoperabilnosti med armenskimi in ameriškimi silami. Potekale bodo med 11. in 20. septembrom v vadbenem centru Zar.

Napovedala jih je po tem, ko je ruske mirovne sile obtožila, da ne nadzirajo koridorja Lačin, ker so Azerbajdžanu dovolile, da že več mesecev blokira to edino cestno povezavo med Armenijo in regijo Gorski Karabah z večinsko armenskim prebivalstvom v Azerbajdžanu, zaradi katere sta državi že desetletja v sporu. V Gorskem Karabahu se po navedbah Erevana zato spopadajo s humanitarno krizo, saj primanjkuje hrane in zdravil.

Armenski premier Pašinjan je Rusijo obtožil, da ni sposobna ali pa pripravljena izvajati nadzora v koridorju Lačin, ki naj bi ga 2.000-članske ruske mirovne sile izvajale od konca vojne med Armenijo in Azerbajdžanom leta 2020.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje