Musk naj bi stevardesi v zameno za spolni odnos ponudil konja

Svet 20. Maj 202210:40 4 komentarji
Elon Musk, Twitter
PROFIMEDIA

Podjetje SpaceX, ki ga je ustanovil najbogatejši človek na svetu Elon Musk, je leta 2018 stevardesi plačalo 250.000-dolarsko poravnavo zaradi domnevnega napeljevanja k spolnemu odnosu, poroča ameriški Business Insider.

Stevardesa, ki je delala na poslovnih letalih podjetja SpaceX, je Elona Muska obtožila, da ji je pokazal svoj penis, se je dotikal po nogi in ji v zameno za spolne usluge ponudil konja. Dogodek, ki se je zgodil 2016, je opisala stevardesina prijateljica, podrobnosti pa so povzete tudi iz drugih dokumentov, ki jih je pridobil Business Insider. Po tem, ko je dobila delo stevardese, so jo v podjetju spodbudili, naj pridobi licenco za masiranje, da bi lahko med leti masirala Muska.

Tako je Musk stevardeso med letom v London konec leta 2016 prosil, naj ga v njegovi sobi zmasira po celem telesu. Ko je vstopila v sobo, je ugotovila, da je Musk popolnoma gol, z rjuho pa si je pokril spodnjo polovico telesa. Med masažo je Musk stevardesi razkril svoje genitalije, nato pa ji je ponudil, da ji bo, če bo “naredila več”, kupil konja.

“Izvlekel je penis, ki je bil pokončen,” je obtožbo opisala prijateljica. “Začel ji je ponujati predloge, dotaknil se je njenega stegna in ji rekel, da ji bo kupil konja. V bistvu jo je skušal podkupiti, da bi mu nudila spolne usluge,” je dejala. Stevardesa, ki se sicer ukvarja z jahanjem, je ponudbo zavrnila in nadaljevala masažo.

“Kaznovana, ker se ni hotela prostituirati”

Kmalu po poti v London je stevardesa prijateljici povedala za neprimerno vedenje. Bila je obupana in vidno pretresena, je o stevardesi povedala prijateljica. “Ni vedela, kaj naj naredi,” je dodala. Po tem, ko je zavrnila Muskovo ponudbo, je stevardesa imela vedno manj dela. “Pred incidentom je Muska dojemala kot osebo, po kateri se lahko zgleduje. Toda po tem, ko se je razgalil, se je dotaknil brez dovoljenja in ji ponudil plačilo za spolne usluge, je bila tesnobna,” je dodala.

“Mislila je, da se bodo stvari vrnile v normalnost in se bo lahko pretvarjala, da se ni nič zgodilo,” je rekla. “Vendar se je počutila, kot da se ji maščujejo. Dobivala je čedalje manj izmen, bila je pod stresom,” je dodala prijateljica. Sčasoma je stevardesa čutila, da so jo izrinili in kaznovali, ker se ni hotela prostituirati.

stevardesa
Fotografija je simbolična. (Foto: Profimedia)

Nenavadno je, da so jo k pridobitvi licence za maserko spodbudili nadrejeni. Za licenco je morala stevardesa plačati sama, izobraževanje je morala opraviti v svojem prostem času. “Namigovali so, da bo lahko letela pogosteje, če bo Musku lahko nudila masaže. To se mi je zdelo čudno, saj ni bila zaposlena kot maserka. Bila je stevardesa. Če so Musku všeč masaže, potem bi ji moral plačati izobraževanje. Ampak ona je bila tako srečna, službo je imela rada, veselila se je potovanj,” je rekla prijateljica.

250.000-dolarska poravnava

Ko se je prepričala, da je zmanjšanje števila izmen povezano z njeno zavrnitvijo Muska, je stevardesa najela odvetnika. Podjetju je poslala pritožbo, v kateri je opisala podrobnosti dogodka. Odvetniška družba je v tem času za izjavo, ki potrjuje stevardesine navedbe, zaprosila tudi prijateljico. Pritožbo so rešili hitro, mediacije se je udeležil tudi Musk. Zadeva nikoli ni končala na sodišču. Novembra 2018 so Musk, SpaceX in stevardesa sklenili dogovor, po katerem je stevardesa prejela 250.000 dolarjev (okoli 236.000 evrov) in v zameno obljubila, da Muska ne bo tožila. V sporazum je vključen tudi dogovor o nerazkrivanju.

Stevardesina prijateljica je dogodek opisala anonimno, saj se boji za svojo varnost. Business Insider hrani podatke o njeni identiteti, prav tako je temu mediju znana identiteta stevardese.

Business Insider je za komentar prosil Muska, ki je sprva odgovoril, da za odziv potrebuje več časa, nato pa na vprašanja ni odgovoril. Podpredsednik SpaceX Christopher Cardaci pa je dejal, da sporazumov o poravnavi ne bo komentiral. Na vprašanja se prav tako ni odzval SpaceX.

Elon Musk
Michele Tantussi/REUTERS

Musk trenutno kupuje Twitter, pri čemer ga vodi njegovo prepričanje, da je “svoboda govora temelj delujoče demokracije”. V začetku tega meseca pa je na tem družbenem omrežju zapisal, da je “sončna svetloba najboljše razkužilo”. Twitter se na prošnjo za komentar ni odzval.

“Ko se odločiš za molk, postaneš del sistema”

Prijateljica se je odločila, da se oglasi javno, saj je tudi sama doživela spolni napad in se je počutila dolžno razkriti, kar ji je bilo znanega o Musku. Pred objavo se s stevardeso ni posvetovala, prijateljice pa za razliko od stevardese ne zavezuje noben dogovor o nerazkrivanju podatkov.

“Čutila sem se odgovorno, da se oglasim,” je povedala. “On je najbogatejši človek na svetu. Nekdo s takšno močjo lahko povzroči škodo in nato le vrže nekaj denarja. To ni odgovornost,” je rekla. “Ko se odločiš za molk, postaneš del tega sistema. Del stroja, ki nekomu, kot je Elon Musk, omogoča, da še naprej počne grozne stvari,” je dodala.

Le nekaj mesecev po tem, ko sta dogovor sklenila stevardesa in Musk, je Kalifornija, kjer ima SpaceX sedež, prepovedala podjetjem, da zahtevajo klavzule o nerazkritju v poravnavah o spolnem nadlegovanju, diskriminaciji ali napadih, razen, če jih zahteva tožnik.

Gre za edino znano obtožbo in poravnavo, povezano z Muskom osebno. Z obtožbami o spolnem nadlegovanju sta se v preteklosti soočali dve njegovi podjetji. Decembra 2021 so štiri ženske, ki so bile zaposlene pri SpaceX, spregovorile o spolnem nadlegovanju v podjetju. Ashley Kosak je objavila, da so jo zaposleni neprimerno otipavali, ko je bila pripravnica. Tri so spregovorile za New York Times, ena izmed njih je podpisala pogodbo o nerazkritju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje