Musk za svoje zaposlene gradi utopično mesto

Svet 09. Mar 202322:39 1 komentar
Elon Musk
PROFIMEDIA

Elon Musk v Teksasu ob reki Kolorado gradi svoje utopično mesto. V njem naj bi živeli delavci njegove tovarne električnih avtomobilov Tesla in vesoljskega podjetja SpaceX.

Ameriški milijarder južnoafriškega rodu in najbogatejši Zemljan Elon Musk po poročanju časopisa Wall Street Journal v Teksasu ob reki Kolorado, nedaleč od državne prestolnice Austin, gradi svoje utopično mesto, kjer bodo živeli delavci njegove tovarne električnih avtomobilov Tesla in vesoljskega podjetja SpaceX.

Musk svoje vesoljsko mesto gradi v mestu Boring v okrožju Bastrop okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Austina.

Nekakšna teksaška utopija

“Na srečanjih z lastniki zemljišč in nepremičninskimi agenti Musk in njegovi uslužbenci opisujejo vizijo mesta kot neko teksaško utopijo, kjer bodo delavci živeli v hišah z nizkimi najemninami,” poroča časopis in dodaja, da bo to novo mesto s svojo upravo in svojimi regulacijami. Blizu bi zgradili tudi kompleks za Muskovo bivališče.

Musk ima v Teksasu podjetje Boring, ki med drugim načrtuje gradnjo predora vse do Austina. Direktorji podjetja razmišljajo o preoblikovanju kraja v mestno občino, za kar pa se zahteva najmanj 200 prebivalcev in odločba sodišča.

Na območju prihodnje utopije so že postavljene montažne hiše, bazen in športni objekti za Muskove delavce, a okrožje Bastrop še ni prejelo vloge za oblikovanje Boringa v posebno samostojno mestno občino.

Musk in z njim povezana podjetja so v zadnjih treh letih na območju Austina sicer odkupili 1400 hektarjev zemljišč.

Vsi niso navdušeni nad načrti

A vsi v Boringu nad njegovimi smelimi načrti niso navdušeni. Lastnik lokalnih restavracij David Barrow, ki ima tudi veliko kmetijo, je denimo za Wall Street Journal povedal, da ga skrbi kakovost vode. Podjetje Boring je namreč pred kratkim zaprosilo za dovoljenje, da v reko Kolorado izlije 500.000 litrov odpadne vode na dan.

Milijarder je prej živel v ameriški zvezni državi Kalifornija, a jo je pred dvema letoma zaradi regulatornih omejitev in višjih davkov protestno zapustil in sedež Tesle preselil v zvezno državo Teksas. Ta ima manj strogo okoljsko in delovno zakonodajo, poleg tega nima uvedenega ne davka na dobiček korporacij ne davka na dobiček posameznikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje