Na romanju v Meki 48 stopinj Celzija. Zaradi vročine 19 mrtvih in več pogrešanih

Svet 16. Jun 202407:29 > 17:51
Meka
Meka (Foto: Profimedia)

Med romanjem muslimanov v Meko, ki poteka v ekstremni vročini, je umrlo najmanj 19 romarjev iz Jordanije in Irana, več je pogrešanih, so danes sporočile jordanske in iranske oblasti. Temperatura je v soboto ob vzponu na goro Arafat, kamor se je napotilo okoli 1,8 milijona vernikov, dosegla 48 stopinj Celzija.

Jordansko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je med hadžem umrlo 14 jordanskih romarjev, še 17 pa jih pogrešajo. Kot so pojasnili, je vseh 14 umrlo “zaradi vročinskega udara ob ekstremnem vročinskem valu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranski Rdeči polmesec pa je danes sporočil, da je med letošnjim romanjem v Meko doslej umrlo pet vernikov iz Irana. Savdske oblasti doslej niso objavile podatkov o smrtnih žrtvah.

V soboto so se romarji zbrali na vrhu gore Arafat, danes pa so v okviru petdnevnega romanja opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini. Ta obred obeležuje tudi začetek verskega praznika kurban bajram.

Savdska vojska je na območje napotila več kot 1600 ljudi z medicinskimi enotami in 30 ekipami za odzivanje na nujne primere. Romarje so pozvali, naj pijejo veliko vode in se zaščitijo pred soncem.

Temperatura je ob vzponu na goro Arafat, kamor se je napotilo okoli 1,8 milijona vernikov, dosegla 48 stopinj Celzija.

meka
Kamenjanje hudiča v Meki (Foto: Profimedia)

V soboto so se verniki zbrali na vrhu gore Arafat, danes pa bodo v okviru petdnevnega romanja opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini. Ta obred obeležuje tudi začetek verskega praznika kurban bajram. Ta je ob ramazanskem bajramu eden najpomembnejših praznikov za muslimane.

Na spodnji fotografiji je današnji prizor iz Gaze.

Gaza
Gaza (Foto: Profimedia)

Molitev v Ljubljani v znamenju opozoril pred nasiljem v družini

Osrednja bajramska slovesnost se je v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana začela z molitvijo nekaj minut pred 6. uro. Vodil jo je mufti Nevzet Porić, ki je opozoril na pomanjkanje empatije v družini in medsebojnih odnosih, na nesprejemljivost katere koli oblike nasilja, na pomembnost zasebnosti ter v luči dogaja v Palestini in Ukrajini na nesmiselnost vseh vojn. Dodal je, da je ta čas priložnost, da drug drugega obiščemo, se pogovorimo in veselimo.

“Vrednote, ki naj bi krasile vsako družino, so spoštovanje staršev in starejših, negovanje zakonskih odnosov, izboljševanje moralnih norm in duhovnih vrednot, pravilna vzgoja otrok, ohranjanje družinskih vezi ter medsebojno spoštovanje in razumevanje,” je poudaril.

Opozoril je na nasilje v družini, ki se najpogosteje izvaja nad ženskami in otroki. “Opozarjamo, da je vsaka oblika nasilja nesprejemljiva, saj nihče nima pravice izvajati nasilja, ker je to kršitev osnovnih človekovih pravic in kaznivo dejanje. Nasilje v družini pušča posledice na vseh njenih članih, še posebej na otrocih, ki lahko enak vzorec živijo naprej in ga razumejo kot sprejemljivega,” je dejal.

Mufti je izpostavil pomembnost zasebnosti. “Opažamo potrebo ljudi, da na družbenih omrežjih razkrivajo svojo zasebnost in jo predstavljajo celotnemu svetu. Pogosto se zgodi, da se lažno predstavljamo in objavljamo idilično podobo sebe in svoje družine, medtem ko sta resnična slika in vzdušje našega doma popolnoma drugačna,” je dejal in dodal, da je vprašanje pravice človeka do zasebnosti eno temeljnih človekovih pravic v islamu.

Bajramsko molitev so pripravili tudi v drugih mestih po Sloveniji, kjer deluje Islamska skupnosti v Sloveniji, in sicer v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.