Bedene v N1 STUDIO: Tenis je egoistični šport, na vrhu si konkurence ne želijo

Koronavirus 17. Jan 202214:57 > 22:46 2 komentarja

Novak Đoković, prvi teniški lopar sveta, se v svetovnih medijih še nikdar ni pojavljal tako pogosto kot v prvih dveh tednih letošnjega leta. Zatem ko mu kljub vsem naporom odvetnikov ni uspelo prepričati zveznega sodišča, ki je ugodilo zahtevam avstralske politike in Srbu odvzelo vizum, ki bi mu omogočil, da bi lahko nastopil v Avstraliji in se podal v bitko na deseto zmago na grad slam turnirju Melbournu, se zdaj poraja tudi vprašanje, ali bo najboljši teniški igralec ostal tudi brez drugega grad slama sezone v Parizu.

Najboljši tenisač na svetu Novak Đoković je danes pristal na beograjskem letališču, brez besed, a razočaran, da po sagi, ki je trajala skoraj dva tedna, in številnih preobratih vendarle ne bo mogel nastopiti na odprtem prvenstvu Avstralije.

Še več, zdaj kaže, da bo ostal tudi brez drugega grand slama v tem letu, francoskega Roland Garrosa. Seveda, če se še vedno ne bo želel cepiti proti covidu-19. Kako na to sago gledajo drugi teniški igralci, kakšne bodo posledice, kdo bo utrpel večjo škodo, Nole ali tenis? Je te zgodbe z deportacijo resnično konec?

V oddaji N1 STUDIO tokrat ponovno komentator s Sportkluba in teniški trener Peter Pevc, pa tudi najboljši slovenski tenisač zadnjih let Aljaž Bedene.

N1

Đoković je postal žrtveno jagnje

Če se enkrat država zoperstavi tebi, si v težkem položaju, je v uvodu pojasnil Peter Pevc in dodal, da je bil Đoković žrtveno jagnje. “To je slaba stvar za tenis in slaba promocija za grand slam, da manjka prvi teniški lopar sveta,” je še poudaril in opozoril, da so še številni drugi igralci ostali pred vrati. “To ni več odprto, temveč zaprto prvenstvo,” je še dejal Pevc, kar je slaba reklama tudi za nadaljnji razvoj tega teniškega turnirja.

Tudi najboljši slovenski teniški igralec zadnjih let Bedene se s tem strinja. “Tega ne podpiram. Če manjka prvi igralec, se prvenstvo zapre,” je dejal Bedene in dodal, da bi bilo boljše, če bi imeli igralci svobodo odločanja, v tem primeru pa se je politika vmešala v šport, kar na prihodnost meče temno senco.

Đokovičeve sage v Avstraliji je res konec, saj se je odprto prvenstvo za druge igralce danes tudi uradno začelo. Se je pa odprla nova fronta, saj je francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu ravno danes sprejela odlok, da bodo na Roland Garrosu lahko nastopali zgolj cepljeni igralci.

Poenotenje pravil skorajda nemogoče

Kot je pojasnil Pevc, bi morale večjo odgovornost prevzeti krovne organizacije, ki bi zavzele enotno držo do cepljenja. Kot je dodal Bedene, pa je poenotenje pravil skorajda nemogoče. “To smo videli že na primeru Avstralije, kjer je ena zvezna dežela Đokoviću dovolila vstop, sama vlada pa mu ga je onemogočila,” je pojasnil Bedene in dodal, da je to za šport izjemno slabo, saj športniki navsezadnje veliko potujejo.

“Na dolgi rok pa v tem ne vidim ničesar dobrega,” je še dodal najboljši teniški igralec pri nas.

Igralci so na koncu sami

V Srbiji so se seveda odzvali izjemno čustveno, vse skupaj so dojeli kot napad na nacionalnega junaka, na državo, na narod. Kot je dejal Pevc, to ni presenetljivo. Takšen odziv je zelo razumen za državo, ki ima prvega igralca v tako konkurenčnem športu, kot je tenis, kjer je potrebno ogromno odrekanja, je pojasnil komentator s Sportkluba in teniški trener Pevc.

Tudi Bedene se je strinjal s Pevcem. “So majhna država, a imajo najboljšega tenisača, in celotna država se ponaša z Noletovimi uspehi,” je dejal Bedene in dodal, da jim je verjetno zato tudi težko spremljati dogajanje zadnjih dni.

Na vprašanje, ali bi bil razplet drame v kakšnih ozirih drugačen, če bi šlo za teniškega igralca iz večje države, pa je Bedene odgovoril, da srbska teniška zveza najverjetneje nima toliko vpliva kot druge velike zveze. “Težavo vidim tudi v ATP, saj dolgo na celotno dogajanje ni dal nobenega komentarja. Na koncu je sprejel odločitev, a tu vidim težavo, ki se dogaja že vrsto let,” je pojasnil Bedene in dodal, da so igralci na koncu sami. Kot je še dodal, se je ravno zato z Đokovićem na čelu ustanovila nova organizacija PTPA. 

Kot sta dejala gosta v oddaji N1 STUDIO, je Novak storil številne napake, od pozitivnega testa na koronavirus do druženja brez mask, pa vendar je največjo napako storila avstralska teniška zveza, ki je Novaku zagotovila, da bo lahko, čeprav ni cepljen, nastopil na odprtem prvenstvu.

Đoković bo le še bolj željan zmag

Po odločitvi avstralskega zveznega sodišča, da mora Novak Đoković zapustiti Avstralijo, se je oglasila tudi družina srbskega teniškega zvezdnika. Na vprašanje, ali je to pogost pojav v teniškem svetu, da pri športnih aktivnostih sodeluje kar celotna družina, je Bedene pojasnil, da je to bolj prisotno pri ženskem tenisu.

“Na ženski strani so trenerji pogosto kar očetje igralk. Ogromno pa se jih tudi pase na uspehih igralk in igralcev,” je dodal Bedene, ki sam v tem vidi večji minus kot plus. “Ne more biti vsak dober za vse, na tej ravni namreč potrebuješ zelo sposobne ljudi,” je bil še jasen najboljši slovenski teniški igralec zadnjih let.

“Veliko igralcev verjetno tudi ni imelo vseh informacij,” pa je na to, zakaj zdaj srbski mediji teniškim igralcem očitajo, da molčijo, pred tem pa jih je Novak vzel v bran, dejal Bedene. Vsi so se bolj ali manj strinjali, da to, kar počnejo Đokoviću, ni prav, je še dodal Bedene in izpostavil, da je tenis navsezadnje egoistični šport. “Sploh pri vrhu si tako ne želijo imeti takšne konkurence,” je bil še jasen Bedene in dodal, da se je Novak kot predsednik organizacije PTPA tudi vedno zavzemal za slabše rangirane igralce.

Tudi sam je pričakoval več pozitivnih odzivov, tako pa jih je večina prišla z Balkana. “Vemo, da Balkan v globalnem športu ni velik, zato je tudi težko priti zraven in imeti vpliv,” je bil še jasen Bedene.

Oba gosta v oddaji N1 STUDIO sta se sicer strinjala, da bo drama iz Avstralije zagotovo pustila neko rano, a bo to Novaka Đokovića verjetno le še bolj motiviralo in spodbudilo za vnaprej. “Še bolj bo željan zmag,” je dejal Pevc. “Če bo lahko igral, ga bo verjetno dogajanje iz Avstralije le še spodbudilo,” je bil jasen tudi Bedene.

Več o dogajanju iz Melbourna

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje