Šter o aferi Đoković: Diplomatskega spora med državama ni moč izključiti

N1 video 06. Jan 202218:54 > 19:03 0 komentarjev

Saga Novaka Đokovića v Avstraliji se vse bolj zapleta. Zatem ko je prvi igralec sveta na povabilo organizatorjev pripotoval na Odprto prvenstvo Avstralije, saj da naj se mu ne bi bilo treba cepiti, ker velja kot zdravniška izjema, so mu avstralske oblasti zaradi neustrezne vize nato onemogočile, da bi zapustil letališče v Melbournu. O tem, zakaj takšna drama, kakšno sporočilo najboljši tenisač na svetu s tem pošilja v svet ter kaj še lahko sledi, smo se pogovarjali z Andrejem Šterom, vodjo konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu, ter s Petrom Pevcem, komentatorjem Sportkluba in teniškim trenerjem.

Drama najboljšega tenisača na svetu Novaka Đokovića se je iz športno-zdravstvene že prelevila v politično. Necepljeni srbski zvezdnik je namreč po več urah pridržanja na letališču v Melbournu in zavrnjeni vizi zdaj nastanjen v nekakšnem hotelu za migrante. Na odločitev avstralskih oblasti se je pritožil, a bo razplet znan šele v nedeljo zvečer po našem času.

Na Odprtem prvenstvu Avstralije so ga medtem že črtali s seznama letošnjih tekmovalcev, odzivi z vsega sveta pa dežujejo, tako s strani športnikov kot tudi politikov. Srbski mediji denimo poročajo o “škandalu vseh škandalov” in “mučenju superzvezdnika”, v nastalo težavo pa se je nemudoma vmešal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je prvemu loparju sveta ponudil vso pomoč.

O nastali drami in morebitnih posledicah smo se v oddaji N1 STUDIO pogovarjali z vodjo konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrejem Šterom ter komentatorjem Sportkluba in teniškim trenerjem  Petrom Pevcem.

Zakaj je Đoković mislil, da zanj pravila ne veljajo?

“Vedeti moramo, da je Đoković dobil informacijo, da lahko gre na avion, kar pomeni, da mu je nekdo sporočil, da lahko potuje,” v uvodu pojasni Pevc in doda, da je nato situacijo hitro eskalirala.

“Kdo je sedaj krivec, se uradno ne ve. Direktor Avstralske teniške zveze naj bi potrdil Novaku, da ima pravico nastopati, saj da je potrjen kot ena izmed zdravstvenih izjem,” nadaljuje Pevc. Nato je prišlo do vstaje ljudstva, ki se je spraševalo, kako lahko nekdo, ki je osvojil 20 Grand Slamov, je največji vseh časov in igra tako dobro, v takšnem zdravstvenem stanju, da ga je moč uvrstiti med izjeme, ki se jim ni treba cepiti.

O tem, kakšno izjemo je Novak sploh uveljavljal, ne vemo kaj dosti. Kot pravi Pevc, je to prav srčika problema, saj se tako športna kot splošna javnost sprašujeta, na podlagi česa se je prvi teniški lopar sveta uvrstil na seznam izjem. “Zaslužijo si vedeti. Če ima to opravičilo, bi bilo pravilno, da igra, če pa ga nima, pa ve, kakšna so pravila,” je še dodal komentator Sportkluba.

“Avstralija očitno sprejme predpise in jih potem tudi izvaja”

“Primer je zelo pomenljiv. Po drugi strani ilustrativen za razliko med takšnimi odločitvami, ki bi bile sprejete v evropskem prostoru ter avstralsko prakso,” pa je poudaril Šter in dodal, da je Avstralija država, ki očitno, in tudi ta odločitev to potrjuje, sprejme predpise in jih potem tudi izvaja.

“Dopuščam možnost, da se bo morda pokazalo, da je bila ocena kakšnega dokumenta pomanjkljiva, a vedeti je treba, da imajo tam posamezne zvezne države velike pristojnosti, vsekakor večje kot zvezna oblast,” nadaljuje Šter to ponazori s primerom, ko je bila v Avstraliji kakšna od zveznih dežel zaprta, ostale pa so normalno funkcionirale.

“Rigoroznost njihovih odločitev smo spoznali po tem, da je njihova zapora, blokada celotne države vzdržala več kot leto dni. Tudi do najbližje države, tj. do Nove Zelandije,” je še poudaril Šter, ki to vidi kot veliko afirmacijo tega, da smo pri izvajanju zdravstvenih ukrepov vsi ljudje postavljeni v enak položaj.

“Ocenjujem, da bo imela ta odločitev velik vpliv tudi na morebitne druge, podobne primere velikih športnih, kulturnih, političnih prireditev. Tudi mi smo kandidati za kakšne velike športne prireditve in tako bomo imeli takrat višje postavljeno letvico.”

vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter

Velik minus za tenis in šport nasploh

V teniškem svetu so igralci zaenkrat še precej zadržani. “Ne vedo, zakaj konkretno gre – ali je imel Novak prav ali so nekaj skrili -, je pa to za tenis kot tudi za šport nasploh velik minus,” meni Pevc.

Pravila so zato, da se jih drži, še poudarja Pevc, ki meni, da so ga Avstralci najbolj polomili pri tem, da se niso dosledno držali prvotnega navodila, ki je prepovedalo vstop v državo vsem, ki niso cepljeni. Kot še razlaga Pevc, je bil Novak seznanjen s to možnostjo, na kar nakazujejo tudi njegovi zelo prilagojeni treningi v Beogradu, saj da pripravljalni čas ni potekal tako intenzivno. “Ni šlo za stoodstotne treninge, ki jih Novak ima v tem času, torej res do zadnjega trenutka ni vedel, ali mu bodo dovolili nastop, ali ne,” še pravi Pevc.

Đoković je sicer devetkratni zmagovalec turnirja v Avstraliji in nihče ni blizu temu dosežku, razlaga Pevc in dodaja, da tega škandala ne smemo razumeti, kot da bi pristojni želeli Novaku preprečiti nastop na turnirju. “Mislim, da ga vsi želijo premagati in s tem pokazati, da so najboljši, ampak pri tem gre za povsem drugo stvar, za državno zadevo in mislim, da se je avstralska politika vmešala prav zaradi tega, ker so ljudje začeli vstajati.”

Hkrati je potrebno poudariti, da Đoković ni edini, ki je v državo poskušal priti na tak način. Še šest igralcev naj bi namreč bilo zabeleženih kot izjeme, ki se jim ni treba cepiti, a trenutno ne vemo, kdo te izjeme so in če jim je tudi dejansko uspelo vstopiti v državo.

Navijači najboljšega tenisača na svetu v Srbiji so vznemirjeni in žalostni ter poudarjajo, da to ni le Novakov problem. Oglasil se je tudi selektor srbske teniške reprezentance in Đokovićev prijatelj Viktor Troicki, ki meni, da je Avstralija poskrbela za škandal. Sam meni, da to niso več športne, temveč politične igre.

Oglasil pa se je tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je Novaka že dvakrat uspel priklicati na telefon, dogajanje v deželi tam spodaj pa je po njegovem mnenju izživljanje avstralskih oblasti.

Možnosti diplomatskega spora ne moremo izključiti

Ali lahko izbruhne tudi diplomatski spor med državama, trenutno ni moč napovedati. Kot pojasnjuje Šter, pa je res, da sta tako tenis kot šport nasploh v velikem minusu. “Tenis bo moral to nekako predelati in iti naprej,” je še dodal vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu.

“Pri tem pa pridemo tudi do vprašanja, ali bo prišlo do vstaje ostalih teniških igralcev,” doda Pevc, ki osebno pozna vsaj deset igralcev, ki so brez težav povedali, da so se cepili izključno zato, ker želijo nastopati in igrati na teniških turnirjih. Ta incident bo, tako Pevc, postavil nove smernice.

V zelo bližnji distanci pa so tudi zimske olimpijske igre v Pekingu in vsaka takšna odločitev ima tudi nadaljnje posledice. “Kitajci imajo sicer pravila zasnovana nekoliko drugače, a če razširimo oziroma odpremo okno izjem, se bo v tem oknu videl marsikdo,” je še poudaril Šter in dodal, da bi v primeru, če bi Avstralija sprejete predpise enostavno spregledala oziroma nanje pozabila, to imelo veliko bolj dolgotrajne posledice ter hitro tudi nemalo posnemovalcev.

O tem, kako bi se zadeva uspela razplesti, Pevc sicer meni, da bo Novak Đoković najverjetneje moral zapustiti državo. Dopušča pa tudi možnost, da bodo obvezno cepljenje uvedli tudi kot pogoj za nastop na ostalih turnirjih. Šter pa po drugi strani meni, da bi lahko šlo za enkratni incidenčni primer, ki ne bi imel vloge pri nadaljnjih turnirjih. Je pa zelo pomembno, ali bo to nezadovoljstvo preraslo v protest, ali bo obveljalo inatenje – če to ne, potem pa nič – saj se bodo organizatorji naslednjega turnirja ukvarjali s popravo ovir in neodgovorjenih vprašanj iz Melbourna.

Več o dogajanju iz Melbourna

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!