Le 15 minut vožnje od slovenske meje padli ostanki meteorita

Svet 26. Jun 202212:30 > 13:50 0 komentarjev
meteorit
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

V noči iz petka na soboto je nebo nad Srednjo Evropo osvetlil meteor, ki je bil med drugim viden tudi v Sloveniji. Kot je povedal Ludovic Ferriere iz Prirodoslovnega muzeja na Dunaju (NHM), meteor verjetno ni v celoti zgorel, njegovi kosi pa naj bi pristali na avstrijskem Koroškem.

Meteor je v Zemljino ozračje vstopil ob 2.10 po srednjeevropskem času. Viden je bil v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem in tudi v Sloveniji.

Preberite še: Verjetno je največji kos slovenskega meteorita za vedno izgubljen

Raziskovalci astronomskega inštituta češke akademije znanosti so s pomočjo fotografskih in video posnetkov 17 postaj evropske mreže za opazovanje meteorjev ne le natančno opisali pot meteorja, temveč so pridobili tudi podatke o njegovi sestavi.

Ugotovili so, da je šlo za kamniti meteor, težak približno 120 kilogramov, ki je po prihodu v Zemljino ozračje zasijal približno 90 kilometrov nad mestom Zanitzen na avstrijskem Štajerskem. Takrat se je gibal s hitrostjo 18 kilometrov na sekundo in letel v smeri proti jugu. Skupno je sijal približno pet sekund in pol, na razdalji 83 kilometrov od tal.

Kljub temu, da je večina meteorja zgorela v ozračju, pa češki astronomi domnevajo, da je tudi tla doseglo relativno veliko materiala. Območje, kjer naj bi bil, so zamejili na ozek pas med vasjo Eis v občini Ruden in krajem Draurain na avstrijskem Koroškem, le kakih 15 minut vožnje od slovenske meje.

Ker v Avstriji ne obstaja zakon, ki bi urejal odkrivanje delov nebesnih teles, se Ferriere boji, da bodo kosi namesto v muzeju končali v rokah zasebnih zbirateljev. Zato je javnost že zaprosil za pomoč pri iskanju, kot tudi za informacije in fotografije meteoritskih najdb.

Slovarček: meteoroid, meteor, meteorit?

METEOROID: manjša, pretežno kamnita gmota v orbiti okoli Sonca;

ASTEROID: večja, pretežno kamnita gmota v orbiti okoli Sonca;

KOMET: komet je telo, tako kot meteoroid in asteroid, ki je v orbiti okoli Sonca, a je v primerjavi z njima sestavljen pretežno iz ledu, lahko hlapnih komponent in prahu;

METEOR: svetlobni pojav, ki spremlja pot meteoroida skozi ozračje;

METEORIT: ostanek meteoroida ali kometa, ki preživi pot skozi Zemljino ozračje in pade na tla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!