Na božični večer v Nigeriji neznanci napadli več vasi, skoraj 100 mrtvih

Svet 26. Dec 202315:34 0 komentarjev
Napad na nigerijske vasi
Napade naj bi izvedli muslimanski pastirji Fulani. (Foto: PROFIMEDIA)

Na božični večer so oboroženi neznanci v Nigeriji izvedli napade na več krščanskih vasi in po podatkih policije ubili skoraj 100 ljudi. Policija je sporočila, da so skupno napadli 15 vasi v zvezni državi Plateau.

Po informacijah policije je bilo v napadih ubitih najmanj 98 ljudi, predstavnik lokalnih oblasti pa je navajal najmanj 163 mrtvih. Pri večini mrtvih gre za ženske in otroke, ranjenih je bilo več kot 300 ljudi. Oblasti se sicer bojijo, da bodo v napadenih vaseh našli še več mrtvih.

Policija je sporočila, da so zaenkrat še neznani napadalci med drugim tudi požigali hiše, avtomobile in motorje. Prebivalci večinsko krščanskih krajev domnevajo, da so napade izvedli muslimanski pastirji Fulani.

Nigerijo že dolgo pretresajo konflikti, ki jih dodatno zaostrujejo podnebne spremembe. Pastirji s severa Nigerije se selijo južneje, pri tem pa napadajo tam živeče skupnosti poljedelcev. V državi živi več kot 220 milijonov ljudi in več kot 200 etničnih skupin. Vlada se v več delih države sooča z varnostnimi izzivi, med njimi so tudi napadi skrajne skupine Boko Haram.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!