Na Danskem zgradili največji peščeni grad na svetu

Magazin 08. Jul 202113:15 > 18:58 0 komentarjev

Na Danskem so postavili največji peščeni grad na svetu, ki mu na samem vrhu "vlada" okronan model koronavirusa.

Na severozahodu Danske v obalnem mestu Blokhus so zgradili največji peščeni grad na svetu – visok je kar 21,16 metra in skoraj težak pet tisoč ton. Bogato okrašena peščena stvaritev je za tri metre višja od dosedanjega gradu, ki je bil zgrajen v Nemčiji in se je s 17,66 metra tudi ponašal z Guinnessovim rekordom, poroča britanski The Guardian. 

Uporabili skoraj pet tisoč ton peska

Peščena graščina je v obliki piramide zgrajena zato, da zagotavlja stabilno strukturo. Snovalcu projekta, Nizozemcu Wilfredu Stijgerju, je pomagalo 30 najboljših ustvarjalcev iz peska na svetu. Navdih za projekt pa je Stijger črpal kar iz pandemije covida-19, ki že leto in pol zaznamuje naša življenja. Želel si je namreč, da grad prikazuje moč, ki jo ima koronavirus po vsem svetu, zato je na samem vrhu “okronan” s koronavirusom, spodnji del pa je med drugim okrašen z različnimi podobami, ki zaznamujejo čas epidemije. “Virus vlada našim življenjem. Narekuje, kaj moramo početi. Onemogoča nam druženja in obisk lepih krajev,” je povedal Stijger.

Peščeni grad
Claus Bjoern Larsen/Ritzau Scanpix via REUTERS

V peščenem podvigu je bilo uporabljeno skoraj pet tisoč ton danskega peska, ki ga je bilo mogoče postaviti po zaslugi lesene konstrukcije, ki se skriva v notranjosti. Za boljšo skladnost gradu pesek vsebuje tudi okoli deset odstotkov gline. Po končani gradnji pa so nanj nanesli tudi sloj lepila, da bo peščena skulptura kos hladnim in vetrovnim razmeram jeseni in pozimi. Po pričakovanjih naj bi stal do prihodnjega februarja ali marca.

Prebivalci Bolkhusa nad novo pridobitvijo v mestu niso skrivali navdušenja, saj so ustvarjalci grad okrasili tudi z lokalnimi značilnostmi, kot so hišice ob plaži in svetilniki ter podobe priljubljenih dejavnosti, kot sta jadranje na deski in kajtanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!