Neumnost ne pozna meja: moški z jahte namenoma skočil na orko (VIDEO)

Svet 22. Maj 202416:32 1 komentar
Foto: Department of Conversation

Na Novi Zelandiji je urad za ohranjanje narave obravnaval primer 50-letnega moškega, ki je namenoma z jahte skočil na orko. "Incident kaže na šokanten in neumen odnos do zaščitenih živali," so ocenili v uradu, ki je moškega tudi oglobil.

Februarja je novozelandski urad za ohranjanje narave kontaktiral več ljudi, ki so na družbenih omrežjih opazili nevsakdanji videoposnetek. Na njem vidimo 50-letnega moškega, ki se ob glasnem spodbujanju in navijanju kolegov z jahte požene naravnost na orko, ki je z mladičem plavala v bližini. “Dotaknil sem se je,” veselo zavpije ob glasnem smehu prijateljev.

Nespametno dejanje je močno razjezilo urad za ohranjanje narave, ki je maja zaradi kršenja pravil o zaščitenih živalih 50-letnega moškega oglobilo s 600 dolarji kazni. Kot je na spletni strani zapisal preiskovalec urada Hayden Loper, je moški na posnetku brezobzirno ogrožal svojo varnost in varnost odraslega samca orke z mladičem. “Videoposnetek nas je resnično osupnil,” je izpostavil preiskovalec in dodal, da je moški po skoku v vodo še enkrat zaplaval proti orki.

“Incident kaže na šokanten in neumen odnos do zaščitenih živali. To je skrajno neodgovorno. Orke so izjemno močne živali, in to bi se res lahko končalo grozljivo,” je bil zgrožen Loper.

Kot je izpostavil, bi se lahko prestrašeni kit poškodoval, ali pa bi v strahu in zmedi napadel moškega. Ob tem je opozoril na primere iz Španije in Gibraltarja, ko so orke večkrat potopile manjša plovila. “Vsak nenadni premik v bližini ork predstavlja veliko tveganje za poškodbe,” je orisal Loper in spomnil, da je plavanje z vsemi vrstami kitov prepovedano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje