Premier Golob za CNN o Palestini: Kolege v EU sem pozval, naj se nam pridružijo

Slovenija 17. Maj 202416:55 > 17:10 16 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je za ameriško televizijo CNN v oddaji Connect the World spregovoril o vojni v Gazi in širši situaciji na Bližnjem vzhodu. Dejal je, da je v pismu pozval druge voditelje držav članic EU, naj se priključijo slovenskemu procesu priznanja Palestine.

Slovenski premier Robert Golob je bil gost oddaje Connect the World na ameriški televiziji CNN. Govoril je z voditeljico Lyndo Kinkade.

“Situacija v Gazi je tragična, ni besed, ki bi jo opisale. To, čemur smo priča, je brez primere. Človeško katastrofo, lakoto, ki jo je povzročil človek, kršitev vseh mednarodnih človekovih pravic. Vse, kar lahko storimo za ublažitev razmer, je bolje kot nič,” je uvodoma poudaril Golob.

Dejal je, da naj bi se priznanje Palestine prvotno zgodilo ob koncu procesa rešitve dveh držav, a solidarnost s Palestinci je treba pokazati nemudoma. “Glede na to, čemu smo priča, ne moremo sedeti križem rok,” je dodal. “Naša zamisel zato je, da proces začnemo takoj, nato pa jasno izrazimo svoja pričakovanja do obeh strani. Da prekineta ogenj, izpustita talce in si prizadevata za rešitev dveh držav. Po našem mnenju je to edina možna rešitev za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu,” je nadaljeval slovenski premier. To je stališče, ki je razširjeno po svetu, zato je treba storiti vse, da bi prišli do te rešitve, je dodal.

Izrael je načrte Slovenije, Španije, Irske, Malte in Norveške za priznanje Palestine označil za “nagrado za terorizem Hamasa”. Izrael meni, da bi priznanje le povečalo nestabilnost v regiji. Premier Golob odgovarja, da je mednarodna skupnost v preteklih tednih in mesecih Izrael neštetokrat pozvala, naj ustavi napade in začne pogajanja za prekinitev ognja. “Med procesom si želimo dialoga. Da bi lahko dialog potekal, pa mora biti druga stran pripravljena na pogovor. Žal tega zdaj ne vidimo,” je dodal.

CNN je nato predvajal posnetek veleposlanika ZDA pri Združenih narodih Roberta A. Wooda, ki je povzel mnenje ameriškega predsednika Joeja Bidna, da je edina rešitev sobivanja Izraelcev in Palestincev rešitev dveh držav. “Imamo enako stališče kot ZDA. Toda strinjamo se tudi z voditelji Arabske Lige, ki so ta teden dejali, da si moramo najprej in najbolj nujno prizadevati, da pride do prekinitve spopadov. Prav tako pa, da se moramo znotraj ZN začeti pogovarjati o tem, da v Gazo pošljemo mirovne sile ZN. Takoj ko bo mogoče, takoj po prekinitvi spopadov,” je poudaril premier Glolob. “Mislim, da ni dovolj, da se ukvarjamo s tem, kar se dogaja zdaj, ampak tudi s tem, kaj pride dan potem. In upamo, da bo ta dan prišel čim prej,” je dodal.

Voditeljica CNN Lynda Kinkade je nato slovenskega predsednika vlade vprašala, kako druge narode prepričati, naj se priključijo tem, ki so se v ZN zavzemali za povečanje pravic Palestincev. “Mislim, da je dialog tisti, ki bo začel spreminjati ta stališča. Drugo pa je pritisk javnosti. To vidimo po vsej Evropi, ne le v Sloveniji. Mislim, da bo tudi to spremenilo stališča politikov, še posebej ker smo pred evropskimi volitvami. To je gonilna sila, ki lahko koristi palestinskemu ljudstvu,” je odgovoril Golob.

“Če bi bili v Evropi združeni, bi bili veliko pomembnejši igralec”

Kot je premier Golob ekskluzivno povedal za CNN, je danes na voditelje držav članic EU naslovil pismo o pomenu priznanja Palestine. Tistim državam članicam EU, ki še niso priznale Palestine, je predlagal, naj se pridružijo Sloveniji. “Ta proces bo jasno izrazil pričakovanja do vseh vpletenih strani, njihovo izpolnjevanje pa bomo tedensko pregledovali. Če bi bili v Evropi združeni, bi lahko bili veliko pomembnejši igralec na mednarodnem prizorišču, še posebej glede Bližnjega vzhoda,” je ob tem dodal Golob. “Trenutno je med članicami EU veliko razhajanj, kar na žalost ne pripomore k miru na Bližnjem vzhodu. Prvi korak je zato poenotenje na evropski ravni, nato pa bi po mojem mnenju lahko imeli možnost, da pritisnemo na obe strani za dosego miru na Bližnjem vzhodu.”

Video si lahko ogledate na vrhu članka.

Spomnimo, slovenska vlada je postopke za priznanje Palestine začela na seji vlade 9. maja. V sklepih, ki jih je sprejela, je vlada za slovensko priznanje Palestine navedla cel kup pogojev. Tako so zapisali, da bo vlada predlagala priznanje Palestine “ob nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav”. Drugi predlagani sklep določa, da bo vlada sproti oziroma najpozneje do 13. junija ocenila uresničevanje pričakovanih dejanj iz prejšnjega sklepa ter bo v primeru doseženega napredka predlog za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države posredovala državnemu zboru. Več o tem v članku Razkrivamo, kako in kdaj namerava Slovenija priznati Palestino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje