Voditelji G7 v sklepni izjavi brez omembe pravice do splava

Svet 14. Jun 202406:35 > 20:05 3 komentarji
Vrh G7
Foto: PROFIMEDIA

Skupina G7 je danes v sklepni izjavi vrha v Italiji potrdila zavezanost podpori Ukrajini in pozvala k sprejetju premirja v Gazi. Na področju trgovine so voditelji bili kritični do Kitajske, ki so ji zagrozili z ukrepanjem proti nepoštenim praksam. Po burni razpravi o omembi pravice do splava ta v končno verzijo izjave ni bila vključena. Voditeljem se je na pogovorih o umetni inteligenci prvič pridružil papež Frančišek.

V petek so se voditelji G7 v izjavi, objavljeni na spletni strani Evropskega sveta, zavezali k nadaljnji podpori Ukrajini v obliki posojila v višini 50 milijard ameriških dolarjev z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Kot so zapisali, s tem pošiljajo jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je februarja 2022 napadel Ukrajino.

Enotni so si v podpori načrtu za prekinitev ognja v Gazi in zahtevi po izpustitvi vseh talcev, ki so jih palestinski borci zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra lani. Hkrati so pozvali k okrepitvi dobav humanitarne pomoči v razdejano enklavo.

G7 ne želi škodovati Kitajski ali ovirati njenega gospodarskega razvoja, sporoča skupina, a kot dodaja v izjavi, bo “še naprej sprejemala ukrepe za zaščito podjetij pred nepoštenimi praksami”.

Izjava brez omembe pravice do splava

Sklepna izjava pa ne omenja pravice do splava. Vprašanje omembe splava je na vrhu sprožilo določene polemike, predvsem med gostiteljico, konservativno italijansko premierko Giorgio Meloni, in liberalnim francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

V Italiji je sicer umetna prekinitev nosečnosti dovoljena v prvih 90 dneh, je pa dostop do splava otežen, saj imajo številni zdravniki ugovor vesti. V nekaterih regijah celo do 90 odstotkov zdravnikov zavrača možnost opravljanja splava.

vrh g7
Foto: PROFIMEDIA

Voditelji so se strinjali še o sprostitvi 20 milijard dolarjev v sodelovanju z mednarodnimi finančnimi institucijami, da bi ta sredstva lahko namenili spolni enakosti in krepitvi vloge žensk.

Na področju neregularnih migracij so navedli željo po naslavljanju teh težav v izvornih državah. Izpostavili so potrebo po oblikovanju varnih poti za migrante in boju proti tihotapcem.

Prvi dan zasedanja v letovišču Borgo Egnazia v Apuliji je bila v ospredju vojna v Ukrajini. Voditeljem G7 se je zato v četrtek pridružil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na vrhu so po navedbah diplomatskih virov dosegli politični dogovor o zagotovitvi 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Rusija je dogovor že označila za korak, ki Zahodu ne bo prinesel nič dobrega.

Italijanska premierka Giorgia Meloni na tridnevnem vrhu gosti predsednika ZDA Joeja Bidna, francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega kanclerja Olafa Scholza, britanskega premierja Rishija Sunaka, kanadskega premierja Justina Trudeauja in japonskega premierja Fumia Kishido. Na zasedanju v imenu EU sodelujeta tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

vrh g7
Foto: PROFIMEDIA

Papež na vrhu G7 svaril pred nevarnostmi umetne inteligence v vojnah

Papež Frančišek je danes kot prvi poglavar rimskokatoliške cerkve na srečanju skupine G7 sodeloval na pogovoru o umetni inteligenci in v luči trajajočih oboroženih konfliktov pozval k prepovedi avtonomnega orožja, saj da stroj ne sme odločiti, da bo človeku vzel življenje. Papež je izpostavil tako pozitivne možnosti kot potencialne nevarnosti umetne inteligence. “Naloga nas vseh je, da jo dobro uporabimo,” je dejal papež, ki verjame, da mora politika ustvariti pogoje za uporabo te tehnologije v dobro človeštva.

“Ko so naši predniki brusili kremenove kamne za izdelavo nožev, so jih uporabljali tako za rezanje kož za oblačila kot za medsebojno ubijanje,” je spomnil papež in opozoril, da umetna inteligenca lahko omogoči strojem sprejemanje avtonomnih in smrtonosnih odločitev.

“Glede na tragedijo oboroženih konfliktov je nujno, da znova razmislimo o razvoju in uporabi naprav, kot je t.i. ‘smrtonosno avtonomno orožje’, in da navsezadnje prepovemo njihovo uporabo,” je dejal 87-letni papež. “Noben stroj se ne bi smel odločiti, da bo človeku vzel življenje,” je povedal.

Frančišek je prvi papež v skoraj polstoletni zgodovini G7, ki se je udeležil srečanja skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje