Na Dunaju grožnje s terorističnim napadom: zvišali stopnjo pripravljenosti

Svet 15. Mar 202313:34 > 13:57 1 komentar
avstrijska policija
Foto: PROFIMEDIA

Neznani napadalci naj bi na Dunaju načrtovali teroristični napad na cerkve v mestu. Avstrijska policija je zato zaradi povečane grožnje terorističnega napada v prestolnici zvišala stopnjo pripravljenosti in okrepila patrulje v najbolj izpostavljenih predelih mesta.

Obvestilo o povečani grožnji terorističnega napada na Dunaju je avstrijska policija objavila na Twitterju. Poudarila je, da še ni znano, koliko časa bo okrepljeno varovanje trajalo.

Policija je prejela informacijo, da naj bi neznani napadalci snovali teroristični napad na cerkve v mestu. Ob tem je prebivalce pozvala, naj ne širijo govoric ter ne fotografirajo in ne delijo fotografij ali videoposnetkov policijske operacije.

Po poročanju lokalnih medijev bi bila lahko grožnja z napadom usmerjena proti koptskim cerkvam, česar pa dunajska policija ni komentirala, še poroča APA.

Cilj sirske krščanske ustanove

Po nepotrjenih informacijah naj bi bili napadi usmerjeni proti sirskim protestantskim verskim ustanovam na Dunaju, vendar tega nista potrdila niti policija niti ministrstvo za notranje zadeve, poroča agencija APA.

Kot je zatrdil ustanovitelj sirske pravoslavne cerkve v Avstriji Emanuel Aydin, policija z njim še ni stopila v stik. Pogovore pa naj bi v bližini njegove cerkve v kraju Favoriten opravila s člani kongregacije, medtem ko bogoslužje ni bilo prekinjeno.

Ali za grožnjami stoji IS?

Avstrijski Kurier poroča, da naj bi z napadi grozila Islamska država. Predvidevajo, da bi grožnje lahko bile povezane z vstajo proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, ki se je v Siriji začela 11. marca 2011. Od takrat naj bi ta dan veljal za nekakšno obletnico, ki bi jo lahko islamski skrajneži “proslavili” z napadi.

Policija grožnje obravnava z vso resnostjo, neuradno pa v povezavi z njimi išče belo terensko vozilo. Tudi na Twitterju so se pojavila ugibanja, da naj bi se osumljenci prevažali v takšnem vozilu. Vozilo bi lahko bilo uporabljeno za napad. Eden od potnikov naj bi bil tudi ranjen, imel naj bi strelno rano na roki.

Dunajska policija tovrstne navedbe za zdaj ne komentira in ne daje dodatnih informacij, naj bi preverjala tudi to.

Avstrijo je zadnji teroristični napad pretresel 2. novembra 2020, ko je 20-letni islamski skrajnež v strelskem pohodu v centru Dunaja z jurišno puško ubil štiri mimoidoče, več kot 20 jih je ranil, preden ga je ubila policija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje