Na enem največjih letališč na svetu dvomesečna stavka na vrhuncu sezone

Svet 07. Jun 202320:39 0 komentarjev
Letališče Heathrow
PROFIMEDIA

Na britanskem letališču Heathrow, enem največjih na svetu, bo med 24. junijem in 27. avgustom stavkalo varnostno osebje. Sindikat je potnike opozoril na neizogiben kaos: zamude, motnje in odpovedi letov.

Varnostno osebje na londonskem letališču Heathrow, ki je nezadovoljno zaradi plač, je za poletje napovedalo novo stavko. Trajala bo med 24. junijem in 27. avgustom, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz sindikata Unite in opozorili na neizogiben kaos, ki bo prizadel potnike sredi vrhunca poletne sezone.

Po navedbah sindikata se bo stavki pridružilo več kot 2.000 uslužbencev varnostnih organov s terminalov tri in pet letališča Heathrow, ki je eno največjih letališč na svetu, stavka pa sovpada z obdobji poletnih potovanj in bi lahko povzročila dolge čakalne vrste na letališču.

“Zamude, motnje in odpovedi zaradi stavke bodo neizogibne,” je poudaril predstavnik sindikata Wayne King.

Da se bo stavka na letališču nadaljevala, dokler vodstvo letališča svojim delavcem ne bo ponudilo poštenega plačila, pa je poudarila generalna sekretarka sindikata Sharon Graham.

Zaradi decembrske stavke varnostnega osebja na letališčih, vključno s Heathrowom, je britanska vlada morebiten kaos preprečila s vpoklicem vojaškega osebja, ki je opravljajo nalogo preverjanja potnih listov.

Na vprašanje, ali bo to ponovila tudi čez prihajajoče poletje, pa je tiskovni predstavnik Downing Streeta danes dejal, da s tem ni seznanjen, vendar bodo razmere spremljali.

V zadnjem letu je Združeno kraljestvo prizadelo večje število stavk, med drugim tudi železniških in poštnih delavcev ter medicinskih sester in učiteljev. Ti so zahtevali višje plače, saj visoka inflacija znižuje njihovo vrednost.

Letna inflacija se je aprila sicer upočasnila na 13-mesečno najnižjo raven, vendar vztraja pri visokih 8,7 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!