Na Hrvaškem strmoglavil helikopter madžarske vojske, najmanj dva mrtva

Svet 21. Jun 202313:22 > 17:29 3 komentarji
Strmoglavil helikopter
HGSS Šibenik

Na Hrvaškem je neuradno strmoglavil helikopter madžarskih oboroženih sil. Nad našo sosednjo državo je letel v okviru usposabljanja. Reševalci so v kanjonu reke Čikole že našli razbitine ter dve trupli, medtem ko tretjega člana posadke še vedno iščejo

Po informacijah N1 Zagreb je na območju Hrvaške strmoglavil madžarski vojaški helikopter. Nad našo sosednjo državo je letel v okviru usposabljanja.

Reševalci so v kanjonu reke Čikole že našli razbitine ter dve trupli, medtem ko tretjega člana posadke še vedno iščejo.

Strmoglavil je okoli poldneva blizu Drniša, ko se je vračal z naloge na matičnem letališču. Strmoglavil je med naseljema Pakovo Selo in Miljevci v šibeniško-kninski županiji. Dodali so, da v iskanju sodelujejo ekipe s helikopterjem in letalom pilatus hrvaških vojaških letalskih sil. Na kraj nesreče so kmalu prišla tudi reševalna vozila in gasilci ter pripadniki vojske in gorske reševalne službe, policija pa je območje zaprla, poroča N1 Zagreb.

V kanjonu reke Čikola so reševalci že našli tako razbitine helikopterja kot tudi trupli dveh članov posadke, tretjega medtem še iščejo, je potrdilo obrambno ministrstvo. Vodja hrvaške gorske reševalne službe Josip Brozičević je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal, da so nadzorne kamere na terenu posnele dim, ki se dviga s kraja strmoglavljenja.

Hrvaški portal Telegram, ki je navedel več virov, je poročal, da je helikopter strmoglavil po tem, ko je zadel jeklenico preko kanjona reke Čikola. Še vedno pa ni jasno, zakaj je helikopter letel tako nizko.

Telegram tudi navaja, da se je ponesrečil helikopter airbus H145, ki ga je madžarska vojska kupila pred štirimi leti in da je danes sodeloval na urjenju madžarskih posadk. Šlo je za urjenje v dveh helikopterjih, v okviru katerega so vadili letenje v gorskem območju. En helikopter se je vrnil v skladu z načrti, z drugim pa so izgubili stik pred koncem leta.

Kanjon reke Čikola je dolg 14 kilometrov in ponekod globok do 170 metrov. Je blizu narodnega parka Krka v osrednji Dalmaciji, zanj pa je značilna izredna surovost, ki jo poudarjajo mogočni borovci, neprehodnost kanjona ter pogosto izsuševanje struge reke.

Nesreča madžarskega helikopterja Nesreča madžarskega helikopterja
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/BOBO
Nesreča madžarskega helikopterja Nesreča madžarskega helikopterja
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/BOBO
Nesreča madžarskega helikopterja Nesreča madžarskega helikopterja
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje