Na Hrvaškem strmoglavilo letalo mig-21, oba pilota preživela

Svet 06. Dec 202215:12 > 20:31 4 komentarji
mig-21, strmoglavljenje, hrvaška
Hrvatska vatrogasna zajednica

V bližini mesta Slatina na Hrvaškem je na nenaseljenem območju strmoglavilo letalo hrvaških zračnih sil mig-21. Pilota, ki sta se iz letala pravočasno katapultirala, sta preživela. Nujno zdravstveno stanje je stabilno, oba sta izven smrtne nevarnosti. Poveljnik hrvaških zračnih sil Michael Križanec je zvečer sporočil, da je bil vzrok za nesrečo okvara motorja.

Okoli 14. ure je na nenaseljenem gozdnatem območju v bližini mesta Slatina v Virovitiško-podravski županiji strmoglavilo letalo hrvaških zračnih sil mig-21. Kot je poročal N1 Zagreb, se je kmalu po nesreči javil eden od dveh pilotov, drugega, ki je bil sprva pogrešan, pa so našli dve uri po nesreči.

Kot so sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo, sta se pilota iz letala pravočasno katapultirala. Njuno zdravstveno stanje je stabilno, oba sta izven smrtne nevarnosti, sta pa bila na nadaljnji pregled odpeljana v bolnišnico. Vsaj eden izmed njih je namreč utrpel poškodbe. Kot je poročal N1 Zagreb, so enega od pilotov ob pomoči domačina našli reševalci, drugi pilot je pomoč poiskal sam.

Po navedbah obrambnega ministrstva je letalo strmoglavilo med vadbenim poletom. Upokojeni vojaški pilot Ivan Selak je za N1 Zagreb povedal, da je najverjetneje prišlo do tehnične težave. “Vse je možno, tudi na primer, da bi ptica priletela v motor,” je dejal. Predsednik vlade Andrej Plenković je potrdil, da se je nesreča zgodila med rutinskim letom, tudi sam pa naj bi kot vzrok za nesrečo navajal tehnično napako. Natančen vzrok bo sicer znan po preiskavi. Kot poroča N1 Zagreb, se je letalo ob padcu prepolovilo in zgorelo, ostal pa je le njegov rep.

Na večerni novinarski konferenci je poveljnik hrvaških zračnih sil Michael Križanec predstavil podrobnosti nesreče. Po njegovih besedah je bilo predvideno usposabljanje petih letal hkrati, naloge pa naj bi izvajali usklajeno. “Ob 13.44 smo prejeli klic v sili, ob 13.48 smo prejeli sporočilo, da se bo posadka katapultirala zaradi težav z motorjem. V pol ure je prispela prva reševalna ekipa, ob 15.28 sta bili najdeni padali, kar je služilo kot potrdilo, da sta pilota varno zapustila letalo, preden je to trčilo ob tla,” je pojasnil. Dodal je še, da sta oba pilota izkušena.

“Slišali smo pok, vendar nismo vedeli, da gre za letalo”

Med prvimi, ki so pomagali enemu od pilotov, ki je sam poiskal pomoč, je bila prebivalka občine Voćin Anđa Ašić. “Bili smo prestrašeni. Slišali smo pok, vendar nismo vedeli, da gre za letalo. S sinom sva na cesti ugledala prestrašenega pilota, vprašala sva ga, ali potrebuje pomoč. Ta pa naju je vprašal, kaj se je zgodilo z drugim pilotom, ali je z njim vse v redu, ali so ga našli. Nisva mu znala odgovoriti. Bil je prestrašen. Vprašala sem ga, ali se česa spomni. Dejal je le, da se spomni megle in da ne ve, kaj se je zgodilo,” je med drugim povedala za Večernji list.

Skupaj so poklicali policijo in reševalce, ki so dezorientiranemu pilotu ponudili pomoč. Na kraj nesreče sta bila sicer nemudoma poslana dva helikopterja, vojaška policija in brezpilotno letalo z nalogo iskanja in reševanja. Angažirane so bile tudi intervencijske enote državne civilne zaščite, gasilci, gorska reševalna služba, policisti in lovci, je še sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo.  Drugega pilota je našel domačin, sicer vojni veteran Mika Matić, ki je reševalcem pomagal na nedostopnem območju. “Želel sem pomagati, ker sem videl helikopter, ki preletava to območje. Reševalcem sem ponudil pomoč, saj se na tem terenu znajdem. Tako sem tudi prvi prispel do pilota. Ležal je na hrbtu živ, a poškodovan,” je po poročanju N1 Zagreb pojasnil Matić.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v odzivu na nesrečo poudaril, da je v tem trenutku najbolj pomembno, da sta oba pilota preživela in da na kraju nesreče ni žrtev ali poškodovanih. “Poškodovanemu pilotu želim čimprejšnje okrevanje. Sem v nenehnem kontaktu z načelnikom generalštaba Oboroženih sil Republike Hrvaške Robertom Hranjem, ki me seznanja s situacijo. Pričakujem, da se čim prej ugotovijo okoliščine in razlog za strmoglavljenje letala mig-21,” je dodal.

Član hrvaškega parlamentarnega odbora za obrambo Željko Sačić iz vrst Hrvaških suverenistov pa je po padcu letala dejal, da bi moral minister Banožić odstopiti. Pri tem je spomnil, da je v podobni situaciji odstopil nekdanji minister Damir Krstičević. Slednji je odstopil s položaja 7. maja 2020, na dan nesreče šolskega vojaškega letala nedaleč od Zadra, v kateri sta umrla dva vojaška pilota.

Hrvaška je lani od Francije kupila serijo rabljenih letal rafale, s katerimi namerava nadomestiti zastarela letala ruske izdelave. Prva od dvanajstih letal rafale naj bi na Hrvaško prispela do leta 2024.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje