Na Hrvaškem to soboto ne bodo tulile sirene, kaj pa pri nas?

Svet 04. Mar 202214:30 > 15:23 0 komentarjev
sirene
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

To soboto se pri južnih sosedih ne bodo oglasile sirene, saj bi – zaradi izrednih razmer v Ukrajini, kjer alarmi nenehno opozarjajo na zračne napade – lahko po nepotrebnem vznemirile hrvaško javnost, sporočajo s tamkajšnje pristojne službe. V Sloveniji bodo zatulile kot po navadi, "saj so ljudje tega navajeni", menijo na slovenski upravi za zaščito in reševanje.

Podobno kot pri nas se tudi na Hrvaškem vsako prvo soboto v mesecu točno opoldne oglasijo sirene z zvočnim signalom, ki je enak preklicu nevarnosti, gre za enoličen zvok, ki traja 30 sekund. A tega rednega pregleda alarmnih sistemov in siren to soboto pri južnih sosedih ne bo, na družabnem omrežju sporoča hrvaška civilna zaščita.

“Testiranje siren in alarmih sistemov, ki se izvaja vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri z znakom konca nevarnosti, se v soboto, 5. marca, ne bo izvajalo. Zaradi dogodkov v Ukrajini bi lahko zvok siren vznemiril prebivalstvo,” piše na Twitterjevem profilu hrvaške civilne zaščite.

“Ljudje so tega navajeni, potekalo bo normalno”

Podobne strategije ne bodo ubrali v Sloveniji, preizkus siren in alarmnih sistemov bo potekalo normalno, sporočajo z uprave za zaščito in reševanje. “Šesti odstavek dvanajstega člena uredbe o organizaciji in delovanju sistema opazovanja, obveščanja in alarmiranja določa, da se znak za preizkus siren uporabi vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri, in to izvajamo vsa leta. Ljudje so tega navajeni, zato smo se odločili, da se preizkus normalno izvede,” pojasnjujejo.

Do leta 1994 so se sirene oglašale vsako soboto v mesecu, z uveljavitvijo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami pa se je določil mesečni preizkus siren, še dodajajo na upravi. Opozorilne alarme sicer sprožijo ob izrednih dogodkih, kot so naravne nesreče, požar, potres in vojno stanje. S spremembo omenjenega zakona pa je celoten sistem prešel v upravljanje na državno raven, kar pomeni, da sistem javnega alarmiranja upravljajo klicni centri 112. Tisti, ki alarm sprožijo, pa so poveljniki, župani, lokalno tudi gasilci. Mesečnih preizkusov oziroma testiranja siren pa, ko bo sistem javnega alarmiranja prenovljen v celoti, več ne bo.

Po podatkih slovenske uprave je bilo lani sicer sproženih 572 alarmov, največ v Mariboru (142) in najmanj v Trbovljah (1).

sproženi alarmi
URSZR

“Ko bo sistem prenovljen, testiranja siren več ne bo”

Leta 1996 so sicer število alarmov zmanjšali, danes poznamo tri, slišite jih lahko TU. Ob znaku za opozorilo prihajajoče nevarnosti sirena tuli dve minuti, ob znaku za neposredno nevarnost eno minuto, tretji in zadnji alarm, ki naznanja, da grožnje ni več, pa traja 30 sekund. Več si lahko preberete na spodnji fotografiji. V Sloveniji imamo sicer še dva alarma, ki sta lokalno pogojena. Znak za neposredno nevarnost nesreče s klorom in alarm, ki opozarja na nevarnost poplavnega vala, ta se uporablja pri morebitni porušitvi vodne pregrade, tudi hidroelektrarnah.

opozorilo na nevarnost
S0S112

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!