Na Hrvaškem naneslo skoraj meter toče, odkrivalo je strehe in ruvalo drevesa

Svet 03. Jun 202210:12 > 10:21 0 komentarjev
toča, hrvaška
Facebooj/Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija

Močno neurje, ki se je v četrtek popoldne razbesnelo nad vzhodno Slovenijo, se je nato pomaknilo nad Hrvaško in tudi tam povzročilo ogromno škodo. Toča je klestila na območju Kumrovca in hrvaškega Zagorja severno od Zagreba in povzročila veliko škode na objektih in avtomobilih, pa tudi na poljih, vrtovih, vinogradih in v sadovnjakih.

Župan občine Kumrovec Robert Šplajt je razmere opisal kot katastrofalne, poroča spletni portal Index.hr. Toča v velikosti lešnika do oreha je padala okoli deset minut. Na določenih območjih je naneslo tudi do 70 centimetrov toče, ki je povsem pobelila mesto.

“Stanje je katastrofalno. Huje ne more biti. Česa takega v življenju še nisem doživel. Še vedno imamo točo na cesti, ponekod tudi do deset centimetrov. Čakamo snežni plug,” je povedal. Polja in vinogradi so povsem uničeni, je opisal.

Podobno je stanje opisala županja občine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak. “Nasadi koruze so popolnoma uničeni. Vse je belo, kot da je snežilo,” je povedala za Index.hr.

Neurje je prizadelo tudi Zagreb in okolico. Močan veter je podiral drevesa. Eno je v Vukovarski ulici padlo na avtomobil. Toča pa je padala na območju Jastrebarskega ter naselij Čeglje, Gudci Draganički, Izimje in Pribić, od koder poročajo tudi o poškodovanih strehah hiš.

O hudem neurju s točo poročajo tudi iz Karlovca. Tam naj bi padala celo toča v velikosti jajca, močan veter pa je lomil in ruval drevesa. Na območju Ozalja je zmanjkalo elektrike.

Vlada je napovedala hitro pomoč. Kot je pozno zvečer na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik vlade Marko Milić, bo vlada hitro pomagala Krapinsko-zagorski županiji pri saniranju škode po toči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!