Na Hrvaškem za silvestrovo pričakujejo kaos: zaradi evra pripravite gotovino

Svet 28. Dec 202216:34 0 komentarjev
kune
PROFIMEDIA

Čez nekaj dni bodo na Hrvaškem kune zamenjali evri. Menjava valute, ki se bo zgodila prav na najdaljšo noč v letu, pa bo najbolj udarila gostince. Številne hrvaške banke so uporabnike namreč obvestile, da med 31. decembrom in 1. januarjem njihove kartice ne bodo delovale. Kaj bodo gostinci storili v primeru, če gost zapravi 1.000 kun in nima gotovine. "On in jaz bova jokala skupaj," odgovarja direktorica splitskega hotela Nevena Čikeš.

Na menjavo kun za evre hrvaški gostinci in hotelirji še niso popolnoma pripravljeni. Tako je direktorica splitskega hotela Nevena Čikeš za N1 Zagreb dejala, da kljub pripravam še nimajo urejenega vsega za nemoteno menjavo valute. “Zamenjali smo gotovino in kupili kovance, a težko rečem, da smo pripravljeni. Gostje bodo namreč naslednjih 15 dni lahko plačevali v kunah, mi pa jim bomo vračali evre. Mislim, da bo prišlo do pravega kaosa,” je povedala.

Nekaj težav so imeli že pri menjavi kovancev, kupiti so jih namreč morali v drugem mestu. “Naložili smo nekaj aplikacij, ki bodo pomagale natakarjem. A gostje bodo prav gotovo čakali dlje. Vemo pa, da Hrvati nismo najbolj potrpežljiv narod,” je še rekla. “Pričakujemo zmedo. Upamo, da bodo gostje potrpežljivi, natakarji pa mirni,” je povedala Nevena Čikeš.

Kartice na silvestrovo ne bodo delovale

Evro bodo na Hrvaškem uvedli prav na najdaljšo noč v letu, ko se bodo številni v hotele in gostilne odpravili na praznovanje. Čikeš je ob tem opozorila, da bodo tujim gostom težko razložili, da na silvestrovo ne sprejemajo kartic. “Goste smo o tem obvestili, a odgovorov od vseh nismo dobili. 1. januarja pričakujemo veliko pritožb,” je dodala.

V noči z 31. decembra na 1. januar bo namreč na Hrvaškem moteno kartično plačevanje. Zato so banke državljane pozvale, naj si pripravijo gotovino. Moteno bo delovanje kartic vseh bank, a je trajanje motnje odvisno od posamezne banke. Ponekod bo delovanje kartic moteno le nekaj minut, drugod pa ne bodo delale več ur.

Nevena Čikeš
N1

Kaj bo z gostom, ki bo na silvestrovo zapravil 1.000 hrvaških kun (okoli 133 evrov) in ne bo imel gotovine? “On in jaz bova jokala skupaj,” je odgovorila direktorica hotela. Gosta za tak znesek namreč ne morejo preganjati, zato hrvaški gostinci pričakujejo poštenost.

Ob tem je Čikeš spomnila na možnost, da gost kartico izroči v avtorizacijo, bremenijo pa jo kasneje. Mogoče je tudi kasnejše nakazilo, a to prinaša dodatne zaplete. “Pričakuje se kaos,” je zaključila.

Smo imeli takšne težave z menjavo valute tudi pri nas?

Tudi Slovenci smo tolarje za evre zamenjali na silvestrovo, od tolarjev smo se poslovili s koncem leta 2006. Na zadnji dan leta so ob 21. uri izključili celotno mrežo bankomatov, ki so postopoma znova začeli delovati po polnoči. Delovanje POS-terminalov je bilo moteno med 23. uro na silvestrovo in eno uro zjutraj. Stanje na računih pa so banke samodejno pretvorile opolnoči po tečaju 239,64 tolarja za evro.

Tako bankovci kot kovanci obeh valut so bili v obtoku še štirinajst dni. Takrat je bilo mogoče plačevati s tolarji, prodajalci in gostinci pa so vračali evre. A se je številnim na prvi dan še stožilo po tolarskih kovancih in so gostince prosili za vračilo v tej valuti, so takrat poročali mediji. Na Petrolu pa so se denimo pohvalili, da je bilo že nekaj minut po polnoči na vseh bencinskih servisih mogoče v evrih plačati tako z gotovino kot s plačilno kartico MAGNA.

Kako je bilo s plačili računov na silvestrovanjih? Za gostince in hotelirje so pri prehodu na evro veljala nekoliko milejša pravila kot za ostale pravne osebe. Računov v evrih kot nacionalni valuti jim ni bilo treba izstavljati takoj po polnoči, ampak šele v času zajtrka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!