Na Japonskem našli najmanj 30 ogroženih morskih želv s krvavečimi ranami

Svet 18. Jul 202220:10 > 19. Jul 2022 12:27 0 komentarjev
Zelene morske želve
PROFIMEDIA

Na oddaljenem otoku Kumedžima v prefekturi Okinava na jugu Japonske so našli najmanj 30 želv ogrožene vrste, ki so imele po vratu krvaveče rane. Primer preiskuje tamkajšnja policija.

Primer je začela preiskovati policija, potem ko so na ranjene morske zelene želve naleteli med oseko. Nekatere so komaj dihale, je dejal uradnik policijske postaje Naha v Okinavi. Okoli vratu so imele vbodne rane. Dodal je še, da trenutno ni znano, kje so živali, mogoče pa je tudi, da jih je odnesla plima. Policija nadaljuje preiskavo in zaslišuje očividce.

Po poročanju BBC je najmanj en ribič priznal, da je živali ranil, saj so se zapletle v ribiške mreže. “Nekaj živali sem razpletel in jih spustil v morje, vendar težkih nisem mogel osvoboditi, zato sem jih, da bi se jih znebil, zabodel,” je za vir povedal neimenovani ribič.

Območje, na katerem so našli ranjene morske zelene želve, velja za njihov naravni habitat in je prekrito z morsko travo, je povedal Joši Cukakoši, tiskovni predstavnik muzeja morskih želv na otoku, na katerem so živali našli. Kot je dodal, se želve zapletajo v mreže, ki jih med ribolovom postavljajo lokalni ribiči, zato veljajo za ‘nadlogo’, saj naj bi te mreže trgale. “Nekateri ribiči mislijo, da želve pojedo vso morsko travo, še preden ta zares zraste, in to onemogoča, da bi ribe tu odlagale svoje ikre,” je še pojasnil Cukakoši.

Sicer pa je znano, da te vrste želv pogosto zahajajo v rastišča morskih alg ob otoku Kumedžima, kjer tudi potekajo dejavnosti za njihovo ohranjanje. Tamkajšnji morski biologi in drugi delavci iz otoškega muzeja morskih želv so ob odkritju odhiteli na plažo, a jih je večina do takrat že poginila. Več živali je imelo vbodne rane, nekatere tudi prerezane plavuti, še piše BBC.

Vse vrste morskih želv veljajo za ogroženo vrsto živali in so uvrščene na rdeči seznam Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN). Njihovo zbiranje, poškodovanje ali ubijanje je nezakonito. Po podatkih Svetovnega sklada za naravo (WWF) pa veljajo želve za zaščiteno vrsto po vsem svetu. Njihovo preživetje v tem času vse bolj ogrožajo dejavniki, kot so obalni razvoj, prekomerni ribolov in prilov – ko želve nenamerno ujamejo med ribolovom drugih vrst.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!