Na jug Italije prispeli ladji z več kot tisoč prebežniki

Svet 11. Mar 202313:57
Italija, prebežniki
Remo Casilli/REUTERS

Potem ko so v pristanišču mesta Crotone na jugu Italije minulo noč izkrcali okoli 500 prebežnikov z ribiške ladje, je italijanska obalna straža danes na jug Italije prepeljala še skoraj 600 prebežnikov, ki so jih rešili v treh reševalnih akcijah v Sredozemskem morju, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ladja italijanske obalne straže Dattilo s 584 prebežniki še neznane narodnosti se je danes zasidrala v pristanišču prestolnice Kalabrije Reggio Calabria. Po doslej znanih podatkih je na ladji okoli 70 žensk in otrok. Tri plovila italijanske obalne straže so minulo noč v Kalabrijo pospremila ribiško ladjo v slabem stanju, na kateri je bilo 487 prebežnikov. Po podatkih policijske uprave v Crotoneju so vsi moški, okoli 40 pa jih je mladoletnih. Med rešenimi prebežniki je 370 Pakistancev, 85 Egipčanov in 35 Afganistancev. Ponoči so se vsi izkrcali.

Preiskovalci domnevajo, da je ladja izplula iz pristanišča Tobruk v Libiji, za pot do Kalabrije pa je potrebovala pet dni. Policija je že začela preiskavo, s katero naj bi identificirali tihotapce in ugotovili izvorno pristanišče čolna. Ribiško ladjo so opazili v petek popoldne kakih 70 milj od kalabrijske obale po opozorilu agencije EU za meje Frontex. Enote obalne straže so jo prestregle ob obali Crotoneja in jo s pomočjo vlačilca kljub slabim razmeram in prenatrpanosti varno prepeljale v pristanišče.

Italijanska obalna straža je sicer od petka sodelovala v več reševalnih operacijah v Sredozemskem morju. Predsednik južnoitalijanske dežele Kalabrija Roberto Occhiuto je dejal, da je na čolnih, za katere je Frontex opozoril, da bi lahko zašli v težave, skupaj približno 1.300 prebežnikov. Iz Italije so danes še poročali, da so v morju našli truplo deklice, stare pet ali šest let, ki je 74. potrjena smrtna žrtev smrtonosnega brodoloma pred obalo Kalabrije 26. februarja. Pogrešajo še 30 ljudi. V brodolomu ribiškega čolna je umrlo najmanj 30 mladoletnikov, 21 žrtev pa je bilo mlajših od 12 let, poroča Ansa.

Od začetka letošnjega leta je v Italijo čez Sredozemsko morje prispelo 17.500 prebežnikov, kar je znatno več kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 5976. Večina prebežnikov po podatkih italijanskega notranjega ministrstva prihaja iz Slonokoščene obale, Gvineje, Bangladeša in Tunizije.

Preberite še: Razburkano morje prevrnilo čoln s prebežniki: umrlo najmanj 59 ljudi

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.