Na jugu Istre že drugi dan zapored opazili morskega psa

Svet 27. Maj 202209:00 > 09:02 1 komentar
morski pes
Posnetek zaslona/n1

Včeraj so morskega psa opazili v Medulinu, danes pa je na družbenih omrežjih zaokrožil posnetek morskega psa, ki plava v zalivu Šćuza v Pomerju. Mediji pišejo, da gre zelo verjetno za istega morskega psa.

Najverjetneje gre za manjšo in užitno vrsto morskega psa, ki lahko zraste do 1,5 metra v dolžno, poročajo hrvaški medij Regional express. Novinar Mladen Kolenko, ki je tudi navdušen podvodni ribič iz Medulina, je povedal, da bi lahko šlo za “lisico” – vrsto morskega psa iz družine sabljačev, ki pa lahko zrastejo tudi do pet metrov.

“Za katero vrsto morskega psa gre, ni manj pomembno od samega dejstva, da ta morski pes oziroma lisica-kadel že nekaj dni plava v plitvini, globoko v razčlenjenem Medulinskem zalivu. Dodal je, da ob tem morskemu psu plava še več manjših. Po njegovih besedah bi lahko šlo za samico, ki je s svojim potomcem zašla z bližnjih globokih ribolovnih področjih modre ribe na Kvarnerju v plitvino Medulinskega zaliva, kjer so v tem času že turisti.

“Pomembno je vedeti, da morski pes lisica spada med zaščitene vrste morskih psov v Jadranskem morju, za razliko od kadela, ki se jih legalno lovi, njihovo meso pa prodaja v ribarnicah,” je še povedal Kolenko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje