Na Kitajskem zaradi poplav evakuirali na deset tisoče ljudi

Svet 30. Jul 202318:15 0 komentarjev
Kitajska, tajfun
Profimedia

Kitajska se po prehodu tajfuna Doksuri sooča z obilnimi padavinami in poplavami, zaradi česar so z območja prestolnice Peking in mesta Šijiadžuang v sosednji provinci Hebei na severu države danes evakuirali na deset tisoče ljudi.

Tajfun Doksuri se je od sredine tedna pomikal od Filipinov proti Kitajski, kjer je v petek s sunki vetra do 175 kilometrov na uro pustošil po južni kitajski provinci Fudžian.

Ta konec tedna se je nevihta znesla nad Pekingom in okoliškim območjem, kitajske oblasti pa so posvarile pred možnostjo poplav, naraščanjem rek ter zemeljskimi plazovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na ogroženih območjih kitajske prestolnice so evakuirali več kot 27 tisoč ljudi, še 20 tisoč pa so jih preselili iz delov Šijiadžuanga, glavnega mesta sosednje province Hebei, so poročali kitajski mediji.

Kitajska, tajfun
Profimedia

Prvič po 12 letih izdali rdeče opozorilo

Oblasti so zaradi močnega deževja za Peking in okoliške province na severu Kitajske, kjer živi več deset milijonov ljudi, izdale rdeče opozorilo. To je sicer prvič po letu 2011, da so izdali to najvišjo stopnjo opozorila, ki ostaja v veljavi vsaj do ponedeljka popoldne.

Opozorilo velja za 22-milijonski Peking in 14-milijonski Tiandžin kot tudi dele provinc Hebei, Šanši, Šandong in Henan.

V Pekingu so prebivalce danes pozvali, naj ostanejo doma. Mnoge priljubljene znamenitosti so bile začasno zaprte, vključno s Prepovedanim mestom in muzeji.

Kitajska, tajfun
Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!