Zgodovinska vesoljska misija: v vesolju prvič arabska ženska

Svet 22. Maj 202315:35 > 21:52 0 komentarjev
Rajana Barnavi ob vstopu na mednarodno postajo ISS
Rajana Barnavi ob vstopu na mednarodno postajo ISS (REUTERS)

Na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je v nedeljo poletela druga zasebna misija v zgodovini. Na krovu vesoljske kapsule Crew Dragon podjetja SpaceX so bili štirje astronavti, med njimi tudi dva savdska državljana. Tudi Rajana Barnavi, ki je kot prva arabska ženska prišla v vesolje.

Na ISS je raketa podjetja SpaceX poletela s Floride, na krovu vesoljske kapsule pa so upokojena Nasina astronavtka Peggy Whitman, nekdanji voznik dirkalnikov John Shoffner ter savdska astronavtka Rajana Barnavi in astronavt Ali al Karni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Astronavti so se ob izkrcanju na postaji ISS že pridružili sedmim drugim astronavtom, med katerimi je tudi državljan Združenih arabskih emiratov, ki je prejšnji mesec, kot prvi Arabec opravil sprehod po vesolju.

Tokrat je zgodovino spisala 34-letna Rajana Barnavi, ki je kot prva arabska ženska dosegla vesolje. Barnavi namerava med 10-dnevno misijo izvesti raziskavo v povezavi z matičnimi celicami in raka na dojkah. Poskusi bodo temeljili na delu, ki ga je kot raziskovalka v Programu za reinženiring izvornih celic in tkiv specialistične bolnišnice in raziskovalnega centra King Faisal v Riadu opravila v zadnjih devetih letih.

S svojim podvigom upa, da bo navdihnila ženske iz vseh okolij na Bližnjem vzhodu. “Ljudem po vsem svetu sporočam, da je prihodnost zelo svetla. Rada bi, da veliko sanjate, verjamete vase in verjamete v človeštvo,” je dejala, še preden je dosegla mednarodno postajo ISS.

Ob Barnavi je na postajo ISS poletel tudi savdski vojaški pilot al Karni. Še pred tem je iz Savdske Arabije v vesolje leta 1985 v okviru ameriške misije poletel princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz.

Vožnja do ISS, ki se sicer nahaja približno 400 kilometrov nad Zemljo, je trajala okoli 16 ur. Posadka bo na postaji pa bo ostala deset dni in ob tem opravljala znanstvene eksperimente. V enem izmed njih bodo opazovali obnašanje izvornih celic v breztežnosti. “To je bila čudovita vožnja in najmehkejši pristanek, kar sem jih kdajkoli občutila,” je dejala poveljnica misije Peggy Whitson.

Misija poimenovana Ax-2 poteka v sodelovanju med zasebnim podjetjem Axiom, podjetjem SpaceX in ameriško vesoljsko agencijo Nasa.

Prvo, v celoti zasebno misijo na mednarodno vesoljsko postajo, je aprila lani prav tako izvedlo podjetje Axiom, astronavti pa so poleteli na krovu vesoljske kapsule SpaceX. Za podjetje Axiom so takšne misije prvi korak k izgradnji lastne vesoljske postaje, katere prvi modul v zemeljski orbiti pričakujejo leta 2025.

Pri Nasi so v poročilu ameriškemu kongresu lani zapisali, da bodo 24 let staro vesoljsko postajo “upokojili” v začetku leta 2031, svoje astronavte pa nameravajo pošiljati na zasebne postaje. S tem si v agenciji želijo spodbuditi podjetja, da začnejo razvijati lastne vesoljske programe, še piše AFP.

SpaceX
SpaceX/TWITTER

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!