Na Nizozemskem sodijo domnevnima morilcema novinarja

Svet 18. Okt 202114:13 > 14:29 0 komentarjev
Po umoru novinarja na Nizozemskem
Eva Plevier/REUTERS

Na sodišču v Amsterdamu se je začelo sojenje obtoženima za umor nizozemskega novinarja Petra R. de Vriesa, ki je bil ustreljen julija.

Na sodišču v Amsterdamu se je začelo sojenje obtoženima za umor znanega nizozemskega novinarja Petra R. de Vriesa, ki je bil julija sredi dneva ustreljen na ulici v Amsterdamu. Na zatožni klopi sta Delano G., ki je streljal, in poljski državljan Kamil E., ki je vozil avtomobil za pobeg in pomagal obtoženemu morilcu pri izvedbi napada.

Umor 64-letnega de Vriesa je močno pretresel Nizozemsko in tudi Evropo. Bil je znan preiskovalni novinar, ki se je ukvarjal predvsem z razkrivanjem dejavnosti kriminalnega podzemlja. V času umora je bil svetovalec priči v velikem sojenju prekupčevalcem mamil. Ko je 6. julija zvečer zapuščal televizijski studio, je bil ustreljen s šestimi naboji, čez devet dni pa je umrl.

Strelec se je branil z molkom

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je 21-letni Delano G. iz Rotterdama danes ob začetku sodnega procesa branil z molkom. 35-letni Kamil E. pa je zanikal vsakršno krivdo in se izrekel za nedolžnega. Kot je dejal prek prevajalca, “ni videl nikogar, ne ve nič o umoru in ni videl nobenega orožja”.

Pojasnil je, da sta mu dva moška, ki ju ne pozna, dala avtomobil in mu naložila, naj nekoga prepelje z enega konca Amsterdama na drugega. Nista pa povedala, zakaj, je povedal Poljak, ki ima na vratu veliko tetovažo.

Tožilci svoje dokaze opirajo na posnetke varnostnih kamer, prič, telefonskih podatkov in tudi DNK. Tako je bilo mogoče oba obtoženca na posnetkih varnostnih kamer videti, kako 6. julija zvečer zapuščata vozilo in se odpravita proti studiu televizije RTL. Nato sta se vrnila v avto, kjer se je Delano G. preoblekel, se vrnil proti studiu in nato na stopnišču počakal, da je mimo prišel de Vries in vanj izstrelil šest nabojev, enega tudi v glavo, je pojasnilo tožilstvo.

Že uro kasneje je policija ustavila njun avtomobil na avtocesti v bližini Haaga in aretirala oba moška. Na kraju umora so našli tulce iz pištole, ki so jo našli v avtomobilu, na njej pa so bili sledovi DNK Delana G. V avtomobilu so našli tudi drugo orožje. Poleg tega so dva tedna pred umorom na parkirišču, ki ga je uporabljal de Vries, opazili moškega, ki ustreza opisu Kamila E. Očitno je izvajal izvidnico pred dejanjem, utemeljuje tožilstvo. Kamil E. se je sicer izgovarjal, da je bil med napadom v Maastrichtu na jugu države, toda lokacijski podatki njegovega telefona tega ne dokazujejo.

De Vries, ki je slavo pridobil po poročanju o ugrabitvi milijonarja Freddyja Heinekena leta 1983, je bil že dolgo tarča kriminalne združbe, in tožilstvo primer njegovega umora povezuje tudi z omenjenim sojenjem mamilarski združbi, kjer je bil svetovalec eni od prič. Pred tem sta že bila ubita njegov brat in odvetnik obrambe.

Naročnika umora še iščejo

Tožilstvo po drugi strani še išče naročnika umora novinarja. Preiskava o tem še ni zaključena, je pojasnilo.

Današnja obravnava je bila posvečena predvsem določanju postopkovnih pravil sojenja. Glavna obravnava naj bi se začela na začetku prihodnjega poletja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!