Na Nizozemskem začetek sojenja za umor novinarja: so za njim kriminalne tolpe?

Svet 23. Jan 202418:10 0 komentarjev
Peter R. de Vries
Na sojenju glede umora nizozemskega novinarja (Foto: PROFIMEDIA)

V Amsterdamu so danes začeli s sojenjem devetim obtoženim umora znanega nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa, ki je leta 2021 pretresel Nizozemsko. Vsi obtoženi so se danes sklicevali na pravico do molka ali pa se izrekli za nedolžne.

64-letni Peter R. de Vries je bil je znan preiskovalni novinar, ki se je ukvarjal predvsem z razkrivanjem dejavnosti kriminalnega podzemlja. Ko je 6. julija 2021 zapuščal televizijski studio, kjer je bil gost, je bil na prometni ulici v Amsterdamu ustreljen v glavo s šestimi naboji, devet dni kasneje pa je za posledicami ran umrl.

Oblasti menijo, da so njegov umor naročile vodje kriminalnih tolp, ker je bil v času umora svetovalec glavne priče na sojenju domnevnemu mamilarskemu baronu Ridouanu Taghiju, ki so ga aretirali leta 2019 v Dubaju. Pred tem sta že bila ubita brat te priče in odvetnik obrambe. Obtoženi so umora ali sostorilstva pri umoru, sedem pa jih je obtoženih ustanovitve kriminalne združbe s terorističnim namenom.

Kmalu po streljanju na de Vriesa so prijeli dva osumljenca, Nizozemca Delana G. in Kamila E. iz Poljske. Po mnenju tožilcev je prvi streljal, drugi pa vozil avtomobil, s katerim sta pobegnila. Še isto leto so jima sodili zaradi umora novinarja, tik pred izrekom sodbe pa dobili nove informacije, zaradi katerih so sodniki znova odprli primer. Ob njima tako sedaj sodijo še sedmim, ki so obtoženi, da so organizirali in omogočili umor novinarja.

Peter R. de Vries Peter R. de Vries
Skica obtoženih na zaslišanju (Foto: PROFIMEDIA)
Sin umorjenega novinarja Royce de Vries (Foto: PROFIMEDIA)

S sodišča so danes sporočili, da bodo po pričakovanjih sodbo izrekli junija, tožilstvo pa naj bi svojo zahtevo za izrek kazni predložilo prihodnji teden. Obravnave bodo potekale v posebej strogo varovanem prostoru na sodišču v Amsterdamu.

De Vries ni bil samo vodilni preiskovalni novinar v državi na področju kriminala, ampak je bil tudi redno govorec žrtev ali prič na sojenjih. Mednarodno je bil znan po zgodbah o ugrabitvi pivskega magnata Freddyja Heinekena in izginotju ameriške najstnice Natalee Holloway na Arubi leta 2005.

Na Nizozemskem so se mu po smrti poklonili tisoči žalujočih.

Peter de Vries
Foto: Eva Plevier/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!